Putovanje koje će se pamtiti

Dramu u autobusu za Zadar na iznimno brižan i ljudski način riješio tim Hitne pomoći iz Otočca

Split: Intervencija Hitne pomoći na Rivi
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/3
05.09.2024.
u 15:51

Njeno neobično ponašanje iz minute u minutu postajalo je sve intenzivnije i dramatičnije: neartikulirano je vikala, bacala se između sjedala i po podu autobusa, snažno je tresla i grizla naslone sjedala...

Putnici koji su jučer u 11.30 autobusom prijevoznika Francuzević iz Zagreba krenuli prema Zadru još će se dugo sjećati toga putovanja koje je u jednom trenutku postalo prilično dramatično. Sve je krenulo normalno, dobro i mirno, no nakon nekih sat vremena vožnje jedna se putnica u stražnjem dijelu autobusa počela čudnovato ponašati.

Njeno neobično ponašanje iz minute u minutu postajalo je sve intenzivnije i dramatičnije: neartikulirano je vikala, bacala se između sjedala i po podu autobusa, snažno je tresla i grizla naslone sjedala... Pritom kao da nije bila svjesna ljudi oko sebe. Kako autobus nije bio pun, putnici koji su sjedili u njenoj blizini, vidno uznemireni i uplašeni, malo pomalo su se dizali i odlazili sa svojih sjedala na slobodna mjesta na samom kraju autobusa. 

Samoorganiziranje putnika

U jednom trenutku dvoje putnika otišlo je do vozača autobusa kako bi ga obavijestilo što se događa u stražnjem dijelu vozila pa je vozač preko razglasa zamolio za mir i tišinu, što je potrajalo tek koju minutu, nakon čega je putničino nekontrolirano ponašanje nastavljeno. U tom trenutku dio putnika se potiho počeo samoorganizirati i dogovarati što učiniti. Zaključilo se da nema potrebe zvati policiju već bi bilo najbolje obratiti se Hitnoj pomoći. O svojoj su odluci obavijestili vozača autobusa.

POVEZANI ČLANCI:

U telefonskom razgovoru s dežurnom službenicom Hitne pomoći ukratko je opisana situacija koja se odvija u autobusu i zamoljena je pomoć. Kako se autobus primicao odmorištu Janjče dogovoreno je da će autobus tamo pristati, a da će tamo što prije stići i Hitna pomoć. Tako je i bilo. Hitna pomoć iz Otočca stigla je kojih pet-šest minuta nakon autobusa. U međuvremenu je putnica neobičnog ponašanja izašla iz autobusa, ali se u njega vrlo brzo vratila nastavivši s vikanjem i bacanjem po ostalim sjedalima. Po dolasku Hitne pomoći, liječniku je još jednom kratko opisano što se događa te su on, medicinska sestra i vozač Hitne pomoći ušli u autobus i prišli putnici zbog koje su i bili pozvani.

Na iznimno profesionalan, ali i zadivljujuće obazriv, topao, ljudski i umirujući način obratili su joj se, s njom poveli razgovor, obavili jedan rutinski pregled te je zamolili da pođe s njima u vozilo Hitne pomoći kako bi se napravili još neki pregledi. Putnica je smireno pošla s njima. 

Pohvala liječniku, medicinskoj sestri i vozaču 

U idućih dvadesetak minuta čekao se rasplet cijele situacije. Pošto je putnica na kraju pristala ostati u kolima Hitne pomoći i ne nastaviti put u autobusu, trebalo je naći njen mobitel koji je negdje bacila. Nakon nekog vremena mobitel je pronađen ispod jednog sjedala u autobusu. Nikakve prtljage nije imala osim ručne torbice pa je i to predano djelatnicima Hitne pomoći. Potom je putovanje prema Zadru nastavljeno, a u autobusu je tada vladalo vidno olakšanje jer se putnici kojoj nije bilo dobro pomoglo i u tim se trenucima nalazila u sigurnim i brižnim rukama mladog liječnika, mlade medicinske sestre i nešto starijeg vozača Hitne pomoći iz Otočca koji zbog svog pristupa, susretljivog, blagog i ljubaznog načina ophođenja, smirenosti, stručnosti i zaštitničke uloge prema putnici koja se nalazila u nekoj nevolji - zaslužuju svaku pohvalu i zahvalnost.  

>> FOTO Investitor elektrane kod izvora Une u Kaštelima izgradio nelegalnu vilu s bazenom

Split: Intervencija Hitne pomoći na Rivi
1/9
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Tombstone
Tombstone
16:42 05.09.2024.

Turkey?

Avatar barba_arba
barba_arba
21:31 05.09.2024.

4. Razred osnovne,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije