Udar na nemoćne

Drastično poskupljenje domova za starije: '86-godišnjakinja je poručila neka je izbace iz doma'

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević na obilježavanju Dana Doma za starije osobe Centar
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
07.07.2022.
u 22:38

U Varaždinskoj županiji cijena je od veljače porasla 30 posto. U Slavonskom Brodu 20 posto, u Rijeci i domovima kojima je osnivač županija 12, u Belom Manastiru, Đakovu i Osijeku 10 posto. Zagreb je još po starim cijenama, ali nova poskupljenja su moguća. U splitske domove nove cijene stižu na jesen.

Cijena smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe posljednjih mjeseci rastu, a prema najavama cijene bi mogle biti još više. Naravno, to brine korisnike, ali i one koji to namjeravaju postati.

U Varaždinskoj županiji cijena je od veljače porasla 30 posto. U Slavonskom Brodu 20 posto, u Rijeci i domovima kojima je osnivač županija 12, u Belom Manastiru, Đakovu i Osijeku 10 posto. Zagreb je još po starim cijenama, ali nova poskupljenja su moguća. U splitske domove nove cijene stižu na jesen, piše RTL.

- Nova poskupljenja su najavili od nove godine od 10 posto, tko će to izdržati. A mirovine će povisiti za 4 posto - kazala je Biserka Vinceković iz Varaždina čija obitelj će za smještaj 86-godišnje tete u domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu platiti sedamsto kuna više nego u lipnju odnosno 4.200 kuna.

- Njezina mirovina je 3000 kuna, računica je jasna. Njezina reakcija je bila neka me izbace. Mi to nećemo dozvoliti, još su tu i troškovi lijekova - poručila je Biserka.

- Došlo je do povećanja struje za 300 posto, namirnica do 100 posto, jednostavno takav način funkcioniranja nije bio održiv. A od resornog ministarstva dobivamo najmanja sredstva - objašnjava Valentina Štefičer, socijalna radnica u Domu za starije osobe Varaždin.

U domovima i ministarstvu uvjeravaju da nitko neće završiti na ulici.

- Mi ćemo za njih u slučaju potrebe pokrenuti priznavanja prava iz sustava socijalne skrbi, kako baš nitko ne bi ostao bez smještaja. Ostali imaju svoje obveznike -  kaže Štefičer.

Video - Što je uzrok sve većem broju umrlih u Hrvatskoj? Demograf: Umirovljenike je pokosila korona

 

Komentara 3

Avatar VLbriše
VLbriše
06:45 08.07.2022.

Stari i nemoćni sada , generacija koja je izgradila Hrvvatsku , treba imati punu novčanu potporu ove države .

KA
kažemja
10:12 08.07.2022.

Uzeti onim dangubama roditeljima odgojiteljima ,koji su mladi ,zdravi i jaki i mogu raditi a novac preusmjeriti za stare nemoćne i bolesne. Gdje je sad ona deformirana baba Markićka i njena udruga za obitelj , zašto sad ne prosvjeduje?

DU
Deleted user
07:29 08.07.2022.

Preporučujem starijima da umru i rješe se problema, biti će im lakše nego gutati ono što slijedi! Mogli ste biti ili branitelji ili u HDZ-u i sada ne bi imali problema, naime mi se brinemo za naše članove!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije