važan susret

Iza zatvorenih vrata počeli razgovori Xija i Putina, NATO poslao upozorenje Kini

Xi i Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
21.03.2023.
u 15:00

Kremlj je u utorak objavio da su Xi i Putin tijekom prvog dana razgovora „temeljito“ razmijenili mišljenja, između ostalog o kineskom mirovnom prijedlogu za Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je u utorak svog kineskog kolegu Xi Jinpinga u Kremlju na sastanku posebno posvećenom sukobu u Ukrajini i sve bližim bilateralnim odnosima Pekinga i Moskve. Kremlj je u utorak objavio da su Xi i Putin tijekom prvog dana razgovora „temeljito“ razmijenili mišljenja, između ostalog o kineskom mirovnom prijedlogu za Ukrajinu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je dati više detalja te je novinarima rekao da pričekaju zajedničko priopćenje kasnije u utorak, nakon drugog dana razgovora dvojice čelnika. 

14:58 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Kinu da Rusiji ne isporučuje oružje, dok se Xi Jinping i Vladimir Putin sastaju u Moskvi na razgovorima.

"Nismo vidjeli nikakve dokaze da Kina isporučuje oružje Rusiji, ali smo vidjeli neke znakove da je to bio zahtjev Rusije i da je to pitanje koje kineske vlasti razmatraju u Pekingu", rekao je Stoltenberg novinarima u Bruxellesu. "Kina ne bi trebala pružati pomoć Rusiji, to bi značilo podržavanje ilegalnog rata", dodao je.

13:42 - U Velikoj palači započeli su razgovori Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Kineski čelnik stigao je na glavni ulaz i popeo se glavnim stubištem na drugi kat pokraj počasne straže. U dvorani Svetog Jurja pozdravili su se Putin i Xi Jinping, a orkestar je svirao himne.

Čelnici su otišli u dvoranu Svete Katarine na razgovore u užem sastavu, a sastanak se održava iza zatvorenih vrata. Pregovori u proširenom sastavu održat će se kasnije u Aleksandrovoj dvorani, a potom će se održati ceremonija potpisivanja dokumenta u foajeu Malahit. Čelnici će također objaviti zajedničko priopćenje. Program će završiti državnom večerom, javlja RIA Novosti.

“Dogovorili smo se da će novinari napraviti sliku i time zadovoljiti njihovu znatiželju, a onda ćemo biti iza zatvorenih vrata”, rekao je ruski predsjednik.

12:30 - Čelnici Rusije i Kine imali su detaljan razgovor tijekom neformalnog dijela posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov. "Očito je došlo do vrlo temeljite razmjene mišljenja, ozbiljnog razgovora u neformalnom dijelu", rekao je glasnogovornik Kremlja. Naveo je i da još ne bi davao nikakve ocjene ovom razgovoru i savjetovao da se pričekaju izjave političara za novinare. 

Peskov nije komentirao hoće li Putin prihvatiti poziv kolege da ove godine posjeti Kinu. "Pričekajmo izjave za medije. Nemojmo sada žuriti", dodao je

11:00 - Kako javlja RIA Novosti, kineski predsjednik Xi Jinping na sastanku s premijerom Mihailom Mišustinom rekao je da je za svoj prvi međunarodni posjet nakon reizbora izabrao Rusiju, vođen povijesnom logikom.

"Odabrali smo Rusiju kao prvu stanicu inozemnog posjeta. To je u skladu s povijesnom logikom. Budući da smo jedni drugima najveće susjedne sile, mi smo i svestrani strateški partneri", rekao je naglasivši da odnos između dviju zemalja izdržao test vremena. Kineski čelnik izrazio je radost posjetom "prijateljskoj Rusiji" i susretom s Mišustinom, napomenuvši da su zbog pandemije posjete posljednjih godina nemoguće.

S druge strane, Mišustin je čestitao Xi Jinpingu na ponovnom izboru i zahvalio na posebnoj pažnji koju kineski čelnik pridaje razvoju prijateljstva i partnerstva između dviju zemalja. Naglasio je važnost što je Xi Jinping prvi put posjetio Rusiju nakon ponovnog izbora.

"To svjedoči o posebnoj prirodi rusko-kineskih odnosa koji ulaze u novu eru", rekao je Mišustin .

10:58 -  Reuters izvještava da je Kremlj u utorak rekao da su ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski čelnik Xi Jinping održali "temeljitu" razmjenu mišljenja tijekom prvog dana razgovora i da su razgovarali o kineskom mirovnom planu za Ukrajinu, bez daljnjih elaboracija.

9:25 - Novinska agencija RIA javlja da je Xi Jinping, dok je bio u Moskvi, rekao da je pozvao Vladimira Putina da posjeti Kinu ove godine. Lider Narodne Republike Kine također je pozvao ruskog premijera Mišustina da što prije posjeti Kinu, te pozvao na intenziviranje rada međuvladinih mehanizama dviju zemalja.

8:51 - Ukrajina čeka da čuje hoće li doći do razgovora između predsjednika Volodimira Zelenskog i kineskog čelnika Xi Jinpinga, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereshchuk u intervjuu objavljenom danas. "Ne znam, čekamo potvrdu", rekla je na pitanje hoće li doći do razgovora između dvojice čelnika. "To bi bio važan potez. Imaju si što reći", rekla je Vereshchuk za talijanske novine Corriere della Sera.

"Smatram ključnim da kineski čelnik naglasi Putinu da su zločini protiv čovječnosti počinjeni u Ukrajini, uključujući deportaciju djece, masakre civila, bombardiranje energetske infrastrukture, neprihvatljivi." Na pitanje misli li da će Kina poslati oružje Rusiji, odgovorila je: “Ne vjerujem. To bi uključivalo izravnu konfrontaciju sa Zapadom. Umjesto toga, mislim da su kineski čelnici puno inteligentniji od ruskih.”

7:55 - Xijevo putovanje u Moskvu smatra se velikim poticajem za njegova strateškog partnera Putina, koji je predmet tjeralice Međunarodnog kaznenog suda zbog optužbi za nezakonitu deportaciju ukrajinske djece. U ponedjeljak su Xi i Putin razgovarali četiri i pol sata, nazivajući jedan drugoga "dragim prijateljem", a međunarodno izolirani ruski čelnik rekao da je otvoren za razgovor o kineskim prijedlozima o rješenju rata u Ukrajini..

U rijetkom potezu, Putin je otpratio Xija do njegova automobila nakon razgovora, a njih su dvojica viđena kako se zajedno smiješe. Ruski je čelnik tijekom sastanka rekao da je otvoren za razgovore o Ukrajini i pohvalio prijedlog Pekinga o sukobu u 12 točaka, koji uključuje poziv na dijalog i poštivanje teritorijalnog suvereniteta svih zemalja. Kina se nastoji prikazati kao neutralna strana u ukrajinskom sukobu, ali Washington je rekao da bi potezi Pekinga mogli predstavljati "taktiku odugovlačenja" koja pomaže Moskvi.

Moskva i Peking su proteklih godina pojačali suradnju, oboje vođeni željom da budu protuteža američkoj globalnoj dominaciji. Stav Pekinga o Ukrajini izazvao je kritike zapadnih zemalja, koje su rekle da Kina prešutno podupire oružanu intervenciju Moskve. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da Xijev posjet Moskvi "sugerira da Kina ne osjeća nikakvu odgovornost da predsjednika pozove na odgovornost za zločine počinjene Ukrajini".

"I umjesto da čak i osudi, radije bi pružio diplomatsko pokriće Rusiji da nastavi činiti te velike zločine", dodao je. Xi je rekao Putinu u ponedjeljak da je Kina spremna "nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u promicanju političkog rješenja" ukrajinske krize, prema kineskoj državnoj novinskoj agenciji Xinhui. Sjedinjene Države optužile su Peking da razmišlja o izvozu oružja u Moskvu, što je Kina energično demantirala.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da bi pozdravio razgovore sa Xijem, iako iz Pekinga nije bilo naznaka takvih planova. U utorak gospodarska suradnja zauzet će središnje mjesto u razgovorima kineskog i ruskog čelnika. Dvije strane trebale bi potpisati dva velika sporazuma o proširenju "sveobuhvatnog partnerstva" i "strateške suradnje", prema Kremlju. Sastanku će nazočiti i ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Na dnevnom redu su i pitanja vojno-tehničke suradnje, navodi Moskva. Prema Kremlju, izjave Putina i Xija planirane su nakon pregovora.

 

 

Komentara 27

DU
Deleted user
15:36 21.03.2023.

U tom slučaju Kina bi na isti način podržavala Rusiju kao što NATO podržava Ukrajinu. Zašto jedni mogu, a drugi ne. Saveznike svatko bira prema svojim interesima u konačnici. I to je stvar Kine i Rusije, a NATO s time i Rusije, a NATO s time nema apsolutno nikakve veze.

DU
Deleted user
15:38 21.03.2023.

Znači OTAN dijeli ratove na ilegalne i legalne?! Koji je bio onaj u Vijetnamu, Koreji, Iraku, Afganistanu... ?

MI
Mikis
15:18 21.03.2023.

kad bi gradani "zapada" bojkotirali kinesko, a pogotovo amerikanci, te da i sankcije proglase prema kineskom trzistu gradani zapada bi na neko vrijeme morali osnovne "domace" stvari raditi rukama, a ne trositi na plasticne gadgete i uz to struju. Efect bi bio ucinkovit kad bi i Amazon i E-bay stao sa prodajom vecinom bespotrebnih tricarija koje zapad obilato kupuje iz Kine. za mj. dana bi Kina okrenula plocu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije