Lječilište Topusko

Država bi iznos duga trebala pretvoriti u 30 posto vlasništva

'08.07.2013., Sisak - Odrzana 2. sjednica Zupanijske skupstine Sisacko-moslavacke na kojoj se, uostalom, odlucivalo o izboru predsjednika i clanova raznih odbora; raspodjeli sredstava za politicke str
'Edina Zuko/PIXSELL'
09.07.2013.
u 07:36

Dobro rješenje - država sanira dugogodišnji dug, a županija zadržava 70 posto vlasništva

Lječilište Topusko konačno bi moglo riješiti svoje dugogodišnje financijske poteškoće koje uzrokuju neplaćeni krediti.

Naime, na prijedlog Upravnog vijeća te ustanove, te uz jučerašnju Odluku Županijske skupštine, dug od 27 milijuna kuna koje Lječilište ima prema Ministarstvu financija trebao bi se pretvoriti u državni udio u vlasništvu ustanove.

– Dva kredita podignuta su još dok je direktor Lječilišta bio Željko Nenadić. Jamstvo od 30 posto dao je tadašnji župan Đuro Brodarac i 70 posto je dalo ministarstvo. Kredit se nije plaćao, a jamstvo Županije nije se aktiviralo. Sada se ukazala prilika da se riješimo starih dugova, jer bez njih Lječilište ima pozitivno poslovanje. Sa zateznim kamatama, koje tražimo da država otpiše, dug iznosi 60 milijuna kuna - objasnila je županica Marina Lovrić Merzel na Skupštini. Udio od 30 posto u vlasničkoj strukturi imala bi u ovome slučaju država, a Županija bi zadržala 70 posto.

Iako su glasovali suzdržano, i oporba je prihvatila ovaj model rješavanja dugova, no izrazili su sumnju da se iza ovoga ne krije put prema privatizaciji Lječilišta.

– Ovo je jako dobar model jer Županija ostaje vlasnik 70 posto Lječilišta, no što će se srednjoročno događati s ovom ustanovom? Nadam se da se u sanaciju ne ide da bi je se kasnije prodalo - upitao je HDZ-ov Mijo Šepak, što je županica demantirala.

– Nema govora o prodaji prirodnog bogatstva - termalnih voda - poručila je, ali i dodala kako za Top Terme planiraju naći strateškog partnera za ulaganja. Prvo će raspisati međunarodni javni poziv, a na temelju interesa i natječaj. Krije li se iza međunarodnog natječaja i privatizacija nezdravstvenog dijela Lječilišta zanimalo je HSS-ovu vijećnicu Marijanu Petir.

– Jedini način da imamo ulaganja, rast i razvoj je da definiramo mogućeg strateškog partnera. Nema prodaje, mi smo nositelji koncesije, a koncesija je neprenosiva - zaključila je Marina Lovrić Merzel.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije