Posebni prijelazi

Državljani EU će granicu prolaziti normalno, Slovenci uvode tri kategorije prijelaza

Slovenija od subote uvodi nadzor granice s Hrvatskom i Mađarskom
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/8
19.10.2023.
u 18:36

Granica će se moći prelaziti samo tamo gdje za to postoje označeni granični prijelazi, pojasnio je kako će izgledati novi režim na granici Slovenije i Hrvatske ravnatelj slovenske Uprave policije Marko Gašperlin.

Građani Europske unije moći će normalno prolaziti sve granične prijelaze, dok će državljani trećih zemalja moći prelaziti samo 14 cestovnih prijelaza (12 s Hrvatskom i 2 s Mađarskom) i osam željezničkih prijelaza, na kojima će biti selektivne policijske kontrole. Među tim graničnim prijelazima navode se Dolga vas, Pince, Obrežje, Metlika, Gruškovje, Dragonja te željeznički Hodoš, Lendava i Dobova. Cijeli popis znat će se danas.

- Ako se netko nađe na pogrešnom graničnom prijelazu, mi ćemo ga preusmjeriti. U suprotnom, policija ima mogućnost izreći upozorenje ili izreći sankcije prema Zakonu o prelasku državne granice - pojasnio je Gašperlin.

Kako bi olakšali život ljudima s obje strane granice, opet će se aktivirati dozvole za slobodan prijelaz koje su nekad imali državljani obje zemlje koji žive uz granicu. 

Hrvati će i dalje u Sloveniju moći, u principu, putovati bez kontrole na granici. Naime, Slovenija će ponovno uspostaviti kontrolne točke - prijelaze - ali neće na svima stalno biti nazočna policija. Na onim prijelazima namijenjenima državljanima EU, a u to spadaju i Hrvati, policija će kontrolirati "po potrebi". Točan popis prijelaza znat će se sutra.

VEZANI ČLANCI 

Slovenija, dakle, uvodi tri kategorije prijelaza. Prvi će biti kontrolne točke, 12 na granici s Hrvatskom i dvije na granici s Mađarskom, na kojima će kontrolu obavljati policija. Prolaz njima bit će omogućen svim putnicima koji ispunjavaju uvjete, kako za putnički tako i za teretni promet. Za državljane trećih zemalja prelazak granice bit će moguć samo na tim točkama. Druga kategorija bit će prijelazi namijenjeni isključivo građanima Europske unije, gdje policija neće biti stalno nazočna, već po potrebi. Treće su stari malogranični prijelazi za lokalno stanovništvo s propusnicama.

VIDEO Premijer Andrej Plenković o Schengen 

Komentara 20

DU
Deleted user
19:12 19.10.2023.

H a ha ha smiješno pojačali kontrole granice za poštene ljude dok im ovi kriminalci, teroristi kao i migranti prelaze preko šuma i livada bez dokumenta.

EJ
ejStef
19:13 19.10.2023.

Tja, ovo samo pokazuje da su političari usredotočeni na glasove birača doma, ništa drugo. Niti će to pomoći sigurnosti, niti će smanjiti broj ilegalnih imigranata... U svemu ovome me začudio Raspudić, koji se spustio na razinu Jovović i sličnih. Tvrditi da je Hrvatska kriva za raspad Schengena u EU, to je isto kao tvrditi da je INA i otkup plina krivo za energetsku krizu u svijetu.... To samo pokazuje kojem nivou birača se isti obraćaju...

GE
gemist
18:25 19.10.2023.

Nije mi baš jasno otkad migranti idu na legalne granične prijelaze kad nemaju niti dokumente,osim ako ih neko šverca kamionom,kombijem,oni plivaju preko rijeka ili kroz šume idu,tu treba kontrole pojačati,uz toliko dostupne tehnike u vidu dronova sa IC ili termalnim kamerama čak i bez previše policije u fizičkom smislu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije