STIGLA ODLUKA

Državni inspektorat zabranio gradnju hidroelektrane na Uni: 'Došlo je do štetnog utjecaja na prirodu'

Zabranjena gradnja hidroelektrane na Vrelu Une (arhiva)
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/6
19.08.2024.
u 14:01

"Nastavno na traženje inspekcije zaštite prirode Državnog inspektorata, Zavod za zaštitu okoliša i prirode dostavio je Državnom inspektoratu izvješće", navodi Državni inspektorat

Državni inspektorat oglasio se priopćenjem vezano uz gradnju hidroelektrane na rijeci Uni. Kako je istaknuo, inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane.

Kako je pojašnjeno, u provođenju ispitnog postupka, inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je od Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, kao stručno-analitičkog tijela za poslove zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, zatražila mišljenje kako bi se utvrdilo jesu li predmetnim zahvatom na izgradnji male hidroelektrane, snage 160 kW, "Una mlin“, narušene značajke ciljnog stanišnog tipa odnosno jesu li oštećena staništa populacije zavičajne vrste te je li prouzročena štetna posljedica za prirodu.

Zabranjena gradnja hidroelektrane na Vrelu Une (arhiva)
1/6

"Nastavno na traženje inspekcije zaštite prirode Državnog inspektorata, Zavod za zaštitu okoliša i prirode dostavio je Državnom inspektoratu izvješće u kojem se navodi da je provedenim radovima došlo do štetnog utjecaja na prirodu, a u kojem se navodi i da se ne može isključiti i daljnji negativan utjecaj provedbe zahvata kako na ciljeve očuvanja i cjelovitosti područja ekološke mreže tako i na bioraznolikost u cijelosti", priopćeno je. 

Podsjetimo, aktivisti koji zastupaju lokalnu zajednicu "Spasimo Unu" istaknuli su 14. kolovoza da neće dozvoliti da se rijeka Una devastira i nepovratno uništi okoliš dok se čeka završetak sudskog postupka, a takvog su stajališta i iz platforme Moj Srb te Ekološke kulturne scene iz Hrvatske Kostajnice. "Nećemo dozvoliti da se rijeka Una devastira i nepovratno uništi okoliš dok čekamo završetak sudskog postupka koji će sigurno rezultirati osuđujućom presudom zbog nepobitno utvrđenih propusta i zlouporabe položaja. Priroda ne poznaje rokove i zakon o upravnom postupku te nećemo dopustiti da je investitori unište nezakonitim radnjama", istaknuli su u priopćenju iz "Spasimo Unu" koji se, kao i brojne ekološke udruge, protive izgradnji male hidroelektrane u blizini izvora rijeke Une.

VEZANI ČLANCI:

Ministarstvo graditeljstva 13. kolovoza je objavilo da ne može poništiti pravomoćne dozvole za izgradnju male hidroelektrane "Una-mlin“ blizu izvora rijeke Une, osim ako se u kaznenom postupku ne utvrdi da su "navedeni akti izdani kao posljedica kaznenog djela”. Iz "Spasimo Unu" u priopćenju su podsjetili da je lokacija predviđene mini hidroelektrane na rijeci Uni zaštićena u okviru ekološke mreže Natura 2000. koja je osnovana kako bi očuvala najvrjednije i najugroženije vrste i staništa Europe te upozorili da je pregledom spisa utvrđeno da "prije podnošenja zahtjeva za izdavanje rješenja o izmjeni i/ili dopuni lokacijske dozvole 2015. nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode".

"Potpuno je neshvatljiva svakom građaninu Hrvatske namjera Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i obnove da omogući tajkunu da kupi vrijeme i omogući daljnju devastaciju Une i izgradnju mini hidroelektrane. Podsjetimo, gradi se MHE od 160 kW, što je energija koja pokreće nešto jaču pilanu ili je usporediva s proizvodnjom solarne elektrane za nekoliko kuća, a sve to nekoliko stotina metara od Vrela Une, što će trajno devastirati rijeku Unu s nesagledivim posljedicama. Inspekcije se od početka ponašaju vrlo čudno, ne oglašavaju se i ne zaustavljaju uništavanje, iako je sve sumnjivo od samog početka". "Vidimo se na prosvjedima na izvoru Une", poručile su udruge.

 

GALERIJA Izbio požar na turističkom jedrenjaku u Šibeniku
Zabranjena gradnja hidroelektrane na Vrelu Une (arhiva)
1/18

Komentara 2

GA
Gastarbeiter2
14:08 19.08.2024.

Budimo realni. Ne znam koliko moraš biti bolestan da uopće dozvoliš ovakav projekat? U zemlji koja se betonizira bez milosti. Ludilo, sve za euro. Zbog jednog kilograma za mene ubija se cijela životinja. Što drugo reći.

Avatar Jim West
Jim West
07:42 20.08.2024.

Čujem da su projekt obustavili zbog domoljublja, obitelji i vjere na Thompsonovim koncertima, a ne zbog prosvjeda aktivista koji vole Hrvatsku, pogotovo Rundeka te Mile Kekina, koji je ondje svirao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije