OSVRNULI SE NA INCIDENTE

DSHV zabrinut, ali se nada da se hrvatsko-srpski odnosi neće pogoršati

U Vukovaru nastavljeni razgovori Milorada Pupovca i Tomislava Žigmanova s ciljem unapređenja prava manjina i hrvatsko-srpskih odnosa
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
26.08.2024.
u 22:36

„Vjerujemo da ovi najnoviji nesporazumi neće ostaviti posljedice na nanovo započeti nastavak pozitivnih tendencija u hrvatsko-srpskim odnosima", navodi Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) priopćio je da Hrvate u Srbiji brinu najnoviji incidenti – navodno uhićenje hrvatskog špijuna i policijsko zadržavanje na srbijanskoj granici Severine Vučković, no vjeruju kako oni neće ostaviti posljedice na nanovo započeti nastavak pozitivnih tendencija u hrvatsko-srpskim odnosima. „DSHV drži da veliki broj medijskih napisa i antihrvatski ton u pratećim reakcijama o navodnom uhićenju hrvatskog državljanina u okolici Beograda zasigurno utiče na obnavljanje i širenje negativnih stavova i stereotipa o Hrvatima, što izravno trpe i Hrvati u Srbiji“, priopćila je stranka.

Zabrinutost su iskazali i oko zadržavanja pjevačice Severine Vučković koja je na srbijanskoj granici bila podvrgnuta višesatnom policijskom ispitivanju, nakon kojeg se vratila u Hrvatsku. Taj slučaj te reakcije koje su uslijedile, po ocjeni DSHV-a, upozoravaju kako bi trebalo učiniti više napora da rad službi koje zakonito reguliraju sigurnosne aspekte ulazaka u zemlju za posljedicu nema remećenje odnosa dvije države. „Također Hrvate u Vojvodini brinu žustre negativne reakcije javnih ličnosti koje prenose pojedini mediji“, dodala je hrvatska stranka.  

„Vjerujemo da ovi najnoviji nesporazumi neće ostaviti posljedice na nanovo započeti nastavak pozitivnih tendencija u hrvatsko-srpskim odnosima, u koji se uzdamo budući da je njegova politička ruta definirana u nedavnom razgovoru u Novom Sadu ministara vanjskih poslova dvije susjedne države“, priopćeno je iz DSHV-a.

 

GALERIJA Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ
U Vukovaru nastavljeni razgovori Milorada Pupovca i Tomislava Žigmanova s ciljem unapređenja prava manjina i hrvatsko-srpskih odnosa
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije