NOVA EUROPSKA KOMISIJA

Dubravka Šuica predložena za europsku povjerenicu za Sredozemlje

Ursula von der Leyen
Foto: Tomislav Krasnec
1/5
17.09.2024.
u 10:33

Slovenija je dobila resor proširenja Europske unije, a dosadašnji povjerenik zadužen za taj resor, Mađar Oliver Varhelyi, dobio je resor zdravlja i dobrobiti životinja

U novoj Europskoj komisiji Dubravka Šuica predložena je da, kao europska povjerenica iz Hrvatske, upravlja portfeljom koji nosi naziv Sredozemlja, obznanila je danas predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u Strasbourgu, gdje je vodstvu Europskog parlamenta i novinarima predstavila kadrovsku križaljku svoje nove Komisije. 

Pod Sredozemljem, misli se na odnose s zemljama južnog susjedstva Europske unije, pojasnila je predsjednica Komisije. 

- Blisko surađujući s Kajom Kallas i mnogim drugim povjerenicima, razvijat će zajedničke interese s tom regijom. I bit će zadužena za portfelj demografije - rekla je Ursula von der Leyen o portfelju za Dubravku Šuicu. 

U prethodnom mandatu, u prvoj Komisiji pod vodstvom Ursule von der Leyen, Dubravka Šuica je bila imenovana potpredsjednicom zaduženom za demokraciju i demografiju. Potpredsjednički status bio je nešto više od statusa obične europske povjerenice, al resor demokracija i demografije bio je resor bez svog “ministarstva”, bez Opće uprave (tzv. DG-a) unutar Komisije. Utjecaj europskih povjerenika inače se može mjeriti prema važnosti DG-a kojega taj povjerenik ili povjerenica praktički kontrolira. S nove dužnosti, na koju je danas predložena, Dubravka Šuica kontrolirat će DG NEAR, opću upravu za susjedstvo koja će se preustrojiti. 

Portfelj proširenja Europske unije predsjednica Komisije predvidjela je za europsku povjerenicu iz Slovenije, Martu Kos, koja još nije prošla proceduru u slovenskom parlamentu. Mađar Oliver Varhelyi, dosadašnji europski povjerenik za proširenje koji se unutar Komisije često ponašao kao poslušnik mađarskog premijera Viktora Orbana i u tom smislu blagonaklono gledao na propuste Srbije na njezinu putu prema članstvu u EU, u novoj Komisiji predložen je za povjerenika za zdravlje i - dobrobit životinja. 

Najveći utjecaj u novoj Komisiji, osim naravno same predsjednice Ursule von der Leyen, imat će šest izvršnih potpredsjednika. Od toga četiri žene i dvojica muškaraca. Španjolka Teresa Ribera Rodriguez bit će izvršna potpredsjednica zadužena za čistu, pravednu i konkurentnu tranziciju. Finkinja Henna Virkkunen predložena je za izvršnu potpredsjednicu za tehnološku suverenost, sigurnost i demorkaciju. Francuz Stephane Sejpurne bit će zadužen za prosperitet i industrijsku strategiju. Rumunjka Roxana Minzatu predložena je za izvršnu potpredsjednicu za ljude, vještine i pripravnost. Raffaele Fitto predložen je za izvršnog potpredsjednika za koheziju i reforme. Estonka Kaja Kallas već je otprije poznata kao visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, što je ujedno i izvršna potpredsjednička dužnost u Komisiji. 

Danac Dan Jorgensen predložen je za povjerenika za energiju i stanovanje. Litvanac Andrius Kubilius predložen je za povjerenika za obranu i svemir. Austrijanac Magnus Brunner predložen je za povjerenika za unutarnja pitanja i migracije. Bugarka Ekaterina Zaharieva predložena je za povjerenicu za istraživanje i inovacije. Irac Michael McGrath predložen je za povjerenika za demokraciju, pravdu i vladavinu prava. Resor poljoprivrede i hrane predviđen je za Luksemburžanina Christophea Hansena. Cipranin Costas Kadis trebao bi biti zadužen za ribarstvo i oceane. Latvijac Valdis Dombrovskis predložen je za povjerenika za ekonomiju, produktivnost, implementaciju i simplifikaciju. Nizozemac Wopke Hoekstra bit će povjerenik za klimatsku politiku i zeleni rast. 

Foto: Tomislav Krasnec

Komentara 12

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
11:12 17.09.2024.

Ovi baš volje ljigave osobe

LI
lily
11:18 17.09.2024.

Opet izmišljeno radno mjesto...

CH
che99
11:09 17.09.2024.

što si mutniji i ljigaviji veće su ti šanse za napredak u EU...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije