David Hobbs:

'Dugo su se naše nacije osjećale sigurno, no to više nije tako uz ponašanje Rusije i migrantsku krizu'

Sabor zgrada
Patrik Macek/PIXSELL
07.04.2016.
u 16:32

Glavni tajnik Parlamentarne skupštine NATO-a David Hobbs govorio je o izazovima za sigurnost u 21. stoljeću, a kao dva ključna izdvojio je politiku predsjednika Rusije Vladimira Putina te terorizam.

Sedma obljetnica članstva Hrvatske u NATO-u svečano je obilježena u Hrvatskom saboru, a tom je prigodom istaknuto kako je svijet globalno selo u kojem nitko ne može opstati bez potpore i međudjelovanja s drugima. 

Organizator skupa, HDZ-ov zastupnik Damir Krstičević ustvrdio je da je Hrvatska svjesna potrebe te međuovisnosti koja podrazumijeva i stvarnu obavezu međudjelovanja. Naglasio je posebno kako se svijet suočava s novim, nekonvencionalnim prijetnjama zbog čega će možda trebati redefinirati sigurnosne politike Europe i NATO-a. Ministar obrane Josip Buljević dodao je kako Hrvatska danas daje značajnu potporu održavanju svjetske sigurnosti, te podsjetio kako je unatoč smanjenom proračunu Ministarstva, Hrvatska namijenila preko 3,8 milijarde kuna u opremanje i modernizaciju Oružanih snaga.

Predsjednik Sabora Željko Reiner osvrnuo se u svom govoru na dosadašnja postignuća u NATO-u te ustvrdio kako se danas svijet sve više bori s terorizmom koji ne poznaje granice. - Zato on ne može biti poražen tradicionalnim metodama obrane – primijetio je Reiner te izrazio želju da se i u Hrvatskom saboru odluke donose suradnjom i postizanjem konsenzusa, kako se to radi i u NATO-u.

Glavni tajnik Parlamentarne skupštine NATO-a David Hobbs govorio je o izazovima za sigurnost u 21. stoljeću, a kao dva ključna izdvojio je politiku predsjednika Rusije Vladimira Putina koji, naglasio je, ne poštuje međunarodne zakone i propise, te terorizam i djelovanje Islamske države koji su rezultirali migrantskom krizom.

- Dugo su se naše nacije osjećale sigurno, no to više nije tako uz ponašanje Rusije i migrantsku krizu – komentirao je Hobbs. Osvrnuo se i na činjenicu da pojedine zemlje u EU stalno smanjuju obrambene proračune, te najavio da će to i obrambena sposobnost zemalja sigurno biti važne teme idućih godina.

>>'Treba zadržati borbeno zrakoplovstvo - to je i pitanje suvereniteta'

Komentara 2

BO
boskovic
19:46 07.04.2016.

Otkad je pocela borba protiv terorista terorista sve vise tko je zapoceo rat u Iraku,Libiji, Avgenistanu ,Siriji,tko je stvorio alkaidu iIsl.Dr. zna se sad hoce Rusiju da okrive za 20 milijuna pobijeni poslje 2.svjet.rata jadan onaj tko pameti nema

DU
Deleted user
07:18 09.04.2016.

sto se sije to se i zanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije