Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri pitanja

Dunja 
Mazzocco Drvar: Ljeto će ipak biti vruće i dosta suho

18.11.2014., Zagreb - Meteorologinja televizije N1 Dunja Mazzocco Drvar. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
28.06.2015.
u 18:00

Meteorologinja televizije N1 odgovorila je na tri pitanja

Zašto su prvi dani kalendarskog ljeta bili toliko svježi da smo morali nositi jakne?

Nije to tako neuobičajeno. Mislim da svi koji prate, na primjer, zagrebački INmusic Festival znaju da je upravo u ta tri dana njegova trajanja kiša gotovo neizbježna. Takvi se datumi u godini u meteorološkom rječniku nazivaju singularitetima, što zapravo znači da je u dugom nizu višegodišnjih mjerenja i motrenja vrlo velika vjerojatnost za pojavu određenih promjena vremena. Iz sinoptičkog je aspekta ovakva situacija ipak malo neuobičajena jer se uspostavila cirkulacija kakva se uspostavlja u hladno doba godine s visinskom ciklonom koja donekle blokira dolazak toplijega zraka s juga i jugozapada.

Kakvo će biti ovo ljeto – vruće ili kišovito i prohladno poput lanjskog?

Ljeto sigurno neće biti hladno i kišovito kao lanjsko. Mislim da toplina stiže, samo se moramo još malo strpjeti i pričekati ulazak u pravi ljetni mjesec, srpanj. Već od 1. 7. velika je vjerojatnost za temperature više od prosječnih. I ne, ne vidim da bi to bile neke ekstremne vrućine, brojke koje su se proteklih dana mogle pročitati u nekim medijima. Dapače, bit će to jedan ugodan i relativno blag ulazak u najtopliji dio godine. Što se cijeloga ljeta tiče, i dalje stoje scenariji po kojima će ljeto biti vruće i relativno suho.

Jesu li prosječne temperature ljeti u Hrvatskoj iz godine u godinu sve više i hoće li se trend sve vrelijih ljeta nastaviti?

Trend globalnoga zatopljenja ne znači i to da su temperature na jednom malenom dijelu planeta kao što je Hrvatska svake godine više nego što su bile prošle. Najbolji primjer za to je prošla godina koju i sami ističete. Znači samo da se moramo navikavati na sve toplija ljeta, ali, možda još ozbiljnije, i na velike sušne periode, kao i na činjenicu da će nas vrijeme sve više iznenađivati ekstremnim događajima.

>> Dunja Mazzocco Drvar: I ova će zima biti topla. Budimo zato spremni na kiše, ali i poplave

Komentara 4

Avatar h.hulkic
h.hulkic
19:19 28.06.2015.

Zimi zima a uleti ti vruče!!

GL
globalsolutions
22:54 28.06.2015.

Dunjica ima nove zubeke?

MA
malaplava
17:14 29.06.2015.

dok se ne oglasi g.Vakula koji će reći:moglo bi biti vruće a i nemora,te biti će i kiše ako padne..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije