Promocija ugleda OSRH

Dva kanadera upućena na gašenje požara u Izrael

kanaderi
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/2
24.11.2016.
u 11:55

Naši će kanaderi požare, izgledno, gasiti morskom vodom, koju će puniti uz obale obližnjeg Sredozemnog mora

Let od vojne baze hrvatskog Ratnog zrakoplovstva u Zemuniku kod Zadra do vojne baze Hatzor u Izraelu trajat će između 9 do 10 sati, očekuje se da će sletjeti između 16 i 17 sati danas poslijepodne. U dva kanadera Bombardier CL-415 putuje i 14 članova posada i tehničkog osoblja. Na letu do Izraela hrvatski će protupožarni zrakoplovi sletjeti na grčki otok Kretu, gdje će točiti gorivo.

Vojna baza Hatzor smještena je u središnjem Izraelu, u blizini ugroženih planinskih područja gdje divljaju šumski požari i ugrožavaju naselja u planinama 20-km od Jeruzalema. Nakon katastrofalnih požara 2010., kada su hrvatski kanaderi bili dio velike međunarodne eskadrile koja je došla pomoću Izraelu, ova je država osnovala i vlastitu eskadrilu protupožarnih zrakoplova, no sada su procijenili da zbog klimatskih neprilika i suhog, toplog vjetra, postoji velika opasnost da će planuti na deseci novih požara, pa su zatražili opet međunarodnu pomoć Hrvatske, Grčke i Cipra. 

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković rekao je kako su nakon primljene obavijesti obavili sve potrebne pripreme za prelet u izraelsku zračnu bazu Hatzor.

Uz humanitarnu dimenziju i razvijenu sposobnost postrojbe za pružanjem pomoći u drugim zemljama ova misija pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga i Republike Hrvatske u svijetu. Odmah po dolasku u izraelsku bazu u kasnim popodnevnim satima očekuje nas prvi sastanak i upoznavanje sa situacijom na požarištima te dodjela konkretnih zadaća. Apsolutno smo spremni i ovaj put pomoći izraelskom narodu u gašenju i saniranju požarišta – naglasio je pukovnik Turković.

Naši će kanaderi požare, izgledno, gasiti morskom vodom, koju će puniti uz obale obližnjeg Sredozemnog mora. Izraelski zračni traktori pune se u zrakoplovnoj bazi tekućom vodom.

>> Grabar-Kitarović smatra Kanadu primjerom države koja zna zadržati mlade

Komentara 9

DU
Deleted user
14:40 24.11.2016.

Treba pomoci svakom , ali i imati na pameti da Izrael ima vise zrakoplova vojne namjene ,nego Hrvatska autobusa.

BD
bozidar.dolenec
21:00 24.11.2016.

Ovo više sliči naredbi.

MA
marijaqwer
12:48 24.11.2016.

A tko ce tu reklamu naplatiti a tko platiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije