'VOLONTER IZ SJENE'

Dvojica HDZ-ovaca uzvratila Milijanu Brkiću na kritike o Užičkom kolu: 'Izlizane teze'

Foto: Marko Dimic/Emica Elvedji/Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
10.07.2021.
u 17:44

- Zapanjujući je stupanj nemaštovitosti u traženju izlike za ponavljanje izlizanih i protokom vremena davno demantiranih teza o tobožnjem žrtvovanju nacionalnog ponosa i interesa u zamjenu za međunarodne karijere - ocijenio je Herman

Čelnik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman i HDZ-ov župan Ličko-senjske županije Ernest Petry uzvratili su kritikama koje je jučer uputio bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, a kojima je povod bilo Užičko kolo na glavnom zagrebačkom trgu.

- HDZ danas podržava isti broj građana Hrvatske kao i nakon Oluje. Taj HDZ nije idealan, ali vodi odgovornu politiku i građani to vide. Naravno da HDZ- ova politika nije nikakvo Užičko kolo na Trgu bana Josipa Jelačića, koje neki žele prikazati kao nekakvu metaforu hrvatske političke zbilje. Zapanjujući je stupanj nemaštovitosti u traženju izlike za ponavljanje izlizanih i protokom vremena davno demantiranih teza o tobožnjem žrtvovanju nacionalnog ponosa i interesa u zamjenu za međunarodne karijere. Fascinantan je napor da se povežu stvari koje nikakve međusobne veze nemaju. Kolo u kojem se takve teze kreiraju odavna je izgubilo korak s vremenom i poveznicu sa stvarnošću. Kolo je to koje nikoga ne zanima - poručio je Herman.

Na istom tragu Brkiću je odgovorio i Petry.

- Čitajući izjave povremenih volontera “iz sjene” koji nas uvijek iznenade površnošću svojih komentara, ovaj o kapitulaciji hrvatskog duha i volje pred naletom jednog folklornog društva je ipak zaslužio komentar. Jedan potpuno neinstitucionalni događaj, zbog kojega se možemo ljutiti ili ga negodovati, uzdiže se u rang ključnih i po autoru fatalnih prijelomnih trenutaka i prikazuje se kao dokaz moralnog posrnuća hrvatskih institucija i nečije prodaje nacionalnih interesa zbog nekih "međunarodnih funkcija"? - komentirao je Petry, dodajući da nas nikakav ples u izvedbi nekog gostujućeg društva sigurno neće odvojiti ni od crkve ni od domovine ni od hrvatskih branitelja.

- Naše hrvatsko „ja“ slabo je ili nepostojeće ako ga može dovesti u pitanje poskakivanje desetak folkloraša. A slaba je i politička prosudba onih koji, iako bez ikakvih međunarodnih, još uvijek gaje stanovite unutardržavne ambicije, pa im i folklorno društvo za tračak pozornosti nekad dobro dođe - zaključuje.

Podsjetimo, Brkić je u statusu kojeg je naslovio "E moj narode - e moj HDZ" poručio kako dobrodošlica mladim pripadnicima srpske nacionalne manjine jasno pokazuje političku zrelost i društvenu odgovornost, ali je i postavio pitanje jesmo li time kao društvo dosegli najviši oblik političkog i intelektualnog razvoja ili smo došli do dna ljudske gluposti.

- Trpimo li previše tihog političkog nasilja kojim nas usmjeravaju što dalje od Crkve, obitelji, Domovine, tradicije i jedinstvenosti? Od silnih neočekivanih političkih kombinacija, tišine i razjedinjenosti takozvanih domoljuba, više ne možemo prepoznati svoje od „njihovih“ u nedostatku jasnih stavova i smjernica - napisao je, između ostalog, Brkić.

Komentara 172

AN
AndrijaHebrang
22:34 10.07.2021.

Pa što, pošaljimo mi našeg Thompsona na festival u Beograd. Kad smo tolerantni budimo dvosmjerno.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
06:01 11.07.2021.

Vaso je ispao bedak sa svojim istupom skoro u rangu ludog Milanovića. Nema mu druge nego da skupi gerilu istomišljenika pa u šumi Brezovica podigne ustanak.

KU
Kuronja20cm
17:59 10.07.2021.

Ne vidim nikakav problem ako se u sklopu nekakvog međ. etno festivala ili sl. manifestacije u Zg pleše Užičko kolo,polka ili neki afrički ples ! Valjda je to u 21. st nekakav normalni civilizacijski doseg za Boga miloga.Veći moralni problemm je što ovi likovi tipa Brkić i sl. bez problema odvale na " cajke" i harmoniku u Zg i širom Ljepe naše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije