Popis stanovništva

DZS: Popisivač neonacist iz Svete Nedelje više ne popisuje

'29.10.2010., Zagreb - Ivan Kovac,  ravnatelj Drzavnog zavoda za statistiku. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
05.04.2011.
u 18:40

S druge strane, ne želeći odreći nikome pravo resocijalizacije, navedenom popisivaču pokušat će pronaći drugo zaduženje u okviru poslova Popisa, u kojem neće biti u neposrednom kontaktu ni s građanima ni s prikupljenim podacima

Dan nakon što je Centar za LGBT ravnopravnost otkrio kako se među popisivačima stanovništva nalazi i jedan deklarirani i osuđeni neonacista i njihove prijave nadležnim institucijama, oglasio se i Državni zavod za statistiku (DZS).

U priopćenju koje potpisuje ravnatelj Zavoda Ivan Kovač kaže se kako prema kriterijima za izbor popisivača potvrda o nekažnjavanju nije bila tražena budući da popisivači ne zasnivaju radni odnos s Državnim zavodom za statistiku, odnosno ne primaju se u državnu službu.

>>Među popisivačima stanovništva i deklarirani neonacist

Prema Kaznenom zakonu podaci iz kaznene evidencije mogu se iznimno dati državnim tijelima na njihov obrazloženi zahtjev kada se radi o povjeravanju određenih poslova i zadataka u državnoj službi, tj. kada se s tom osobom zasniva radni odnos. S obzirom da popisivači i kontrolori obavljaju poslove koji po svojoj naravi imaju obilježje ugovora o djelu, za koji nije propisana obvezna pisana forma, uvjerenje o nekažnjavanju nije se niti moglo dobiti, navodi se u priopćenju.

Kovač ipak ističe kako imajući na umu značaj ovog najvećeg statističkog istraživanja, te negativnu reakciju dijela javnosti koja može uznemirujuće utjecati kako na građane koji se popisuju tako i na same popisivače, navedeni popisivač više ne vrši popisivanje na terenu.

S druge strane, ne želeći odreći nikome pravo resocijalizacije, Državni zavod za statistiku će predložiti Županijskom popisnom povjerenstvu da navedenom popisivaču pronađe drugo zaduženje u okviru poslova Popisa, u kojem neće biti u neposrednom kontaktu ni s građanima ni s prikupljenim podacima, zaključuje se u priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar broz
broz
20:06 05.04.2011.

Bitno je da popis vrše komunisti,pederi i lezbijke.

CI
cici14
11:09 06.04.2011.

He he Koje nebuloze. Sad ga budu resocijalizirali i dali mu drugo zaduženje u \"kojem ne bude u neposrednom kontaktu ni s građanima ni s prikupljenim podacima\". Kaj će raditi? Visiti na grani i pjevati?

OB
-obrisani-
19:08 05.04.2011.

sva sreća da je....Šušak ...pušio......da vidite kakav bi popis bio da je on Ministar...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije