vrući sektor

Ekonomisti: Ministra gospodarstva trebalo je tražiti izvan politike

'02.10.2007 Zagreb - Damir Novotny Photo Patrik Macek/Vecernji list'
Foto: Patrik Macek/Vecernji list
1/3
15.11.2012.
u 19:51

Analitičari smatraju da na čelo najvažnijeg resora treba postaviti pragmatičnu i jaku ličnost

Je li Ivan Vrdoljak, dosadašnji ministar graditeljstva, primjerena zamjena Radimiru Čačiću ili je Vlada, unatoč koalicijskom sporazumu, ali zbog teške gospodarske situacije, igrača za ministra gospodarstva trebala tražiti izvan te stranke?

Štromar, Kuštrak...

Politički analitičari drže da je dobro što se Vlada u potrazi za tom osobom držala stranačkog bazena HNS-a jer SDP-u ne treba sukob i s tim koalicijskim partnerom nakon što je “IDS jednom nogom izvan koalicije”. Tako smatra Davor Gjenero, a ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da je ovo bila prilika da se na ključnu gospodarsku poziciju u Vladi stavi čovjek iz poslovne sfere.

– Kadrovski potencijal HNS-a za gospodarstvo svakako je veći od SDP-ova. Po meni bi, na mjestu ministra gospodarstva dobro rješenje bili Predrag Štromar ili Damir Kuštrak budući da nisu angažirani nacionalno na nekoj funkciji. Iako se najviše i govorilo o Vrdoljaku kao Čačićevu nasljedniku, njega nije dobro usred mandata prebacivati iz resora u resor – rekao je Gjenero. On smatra da će Čačićev odlazak katastrofalno utjecati na stabilnost Vlade, ali ne u smislu da će ona pasti, nego da će izgubiti svoj projektni smjer osim ako Čačića ne nadomjeste osobom izraženog liderstva. No, postoji li takva osoba u HNS-u?

– Taj tip liderske individualnosti nema nitko, ali ipak tu bi funkciju mogao obnašati Kuštrak – zagovara ga Gjenero. Ljubo Jurčić pak drži da je Čačićev odlazak idealna prilika da se Vlada osvrne na proteklih 11 mjeseci i popravi ono što nije dobro radila.

– Ovo je prilika da izrade koncept koji sada nemaju. Taj njihov točkasti pristup ekonomiji, odnosno ideja da će investicija u LNG ili TE Plomin riješiti krucijalne makroekonomske probleme promašen je. Da, i Plomin i LNG su dobri projekti, ali neće smanjiti nezaposlenost – smatra Jurčić. Po njemu se Čačić nije ponašao kao ministar gospodarstva, nego kao mikropoduzetnik. Za Vrdoljaka, Čačićeva nasljednika u Vladi, Jurčić kaže da je staložen, komunikativan, ali da je dosad bio u sjeni Čačića i Vesne Pusić.

– U HNS-u ne vidim osobu za koju smatram da bi mogla biti uspješan ministar gospodarstva, ali to ne znači da u toj stranci takvih ljudi nema – poručio je Jurčić. Novotny je pak uvjeren da je Čačić vodio ekonomsku politiku u duboko pogrešnom smjeru.

 – Potpuno je pogrešno bilo njegovo uvjerenje da će gospodarski oporavak pokrenuti državne investicije. Nema ništa bez privatnih investicija – tumači Novotny. Ni on u HNS-u ne vidi osobu koja bi bila “kalibar” za ministra gospodarstva.

Trebalo se odreći politike

– Vrdoljak ima iskustva u građevinskom biznisu, kao i dobar dio haenseovaca, ali to nije dovoljno – rekao je Novotny. Po njemu, mora se promijeniti paradigma o formiranju Vlade, odnosno to da u Vladi moraju uglavnom sjediti stranački ljudi.

– Osim Linića, koji je pragmatični ekonomist, i Grčića, koji je ekonomist teoretičar, nitko drugi u Vladi o ekonomiji zapravo ne zna puno – objasnio je taj analitičar. Donesena je ipak politička odluka koju su svi i očekivali – Vrdoljak je naslijedio Čačića – a hoće li to i kako utjecati na hrvatsko gospodarstvo koje je na koljenima, vidjet ćemo brzo.

>>Čačić ostaje šef HNS-a do ožujka, Pusić potpredsjednica Vlade

Komentara 20

NE
neki
20:14 15.11.2012.

Što je ovaj Novotny konkretno u životu napravio da bi ga se zvalo stručnjakom. Lobira za privatizaciju HPB, zadnje hrv. banke.

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
21:15 15.11.2012.

Gjenero....Njemu je važnija koalicija i odnosu unutar nje,nego HR budućnost ? Inače ja imam samo jednu riječ.....katastrofa ! U Zagorju su skoro sve firme stale....bez posla....sve je otišlo u vražju mater.

CI
Cipifrend
20:26 15.11.2012.

Ferdelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije