DALJNJA ESKALACIJA SUKOBA

Eksplozije diljem Bejruta: Zgrade srušene do temelja, stotine stanovnika evakuirane

Aftermath of Israeli strikes in Beirut
Foto: YARA NARDI/REUTERS
1/2
21.10.2024.
u 08:13

Stotine se evakuiraju nakon što je izraelska vojska rekla da će napasti područja povezana s udrugom Al-Qard Al-Hassan, bankarskim sustavom pod sankcijama SAD-a

Stotine stanovnika Bejruta evakuirale su se iz svojih domova u nedjelju navečer, kada su se čule eksplozije širom južnih predgrađa glavnog grada, nakon što je izraelska vojska najavila planirane napade na podružnice financijskog sustava povezanog s militantnom grupom Hezbollah. Ova eskalacija dolazi gotovo mjesec dana nakon što je Izrael započeo vojnu operaciju protiv Hezbollaha.

Svjedoci su prijavili najmanje 10 snažnih eksplozija, a brojne zgrade, uključujući onu u kvartu Chiyah, srušene su do temelja. Prema navodima svjedoka, koji su tražili anonimnost u razgovoru za Guardian, u trenutku eksplozija u tom su se području nalazile samo rijetke osobe, zbog čega, srećom, nema prijava o žrtvama.

Izraelske obrambene snage (IDF) upozorile su civile da odmah napuste područja povezana s asocijacijom Al-Qard Al-Hassan, financijskom organizacijom koja je pod američkim sankcijama i koja ima više od 30 podružnica diljem Libanona. Mnoge od tih podružnica nalaze se u gusto naseljenim dijelovima središnjeg Bejruta. 

Nacionalna novinska agencija (NNA) u Libanonu izvijestila je o 11 napada u južnom Bejrutu, od kojih su mnogi bili usmjereni na Al-Qard Al-Hassan. Drugi udari pogodili su udrugu u istočnoj libanonskoj dolini Bekaa i na jugu zemlje, dodala je NNA.

VEZANI ČLANCI:

U međuvremenu, stanovnici Bejruta su, u strahu od novih napada, ispunili ulice, što je prouzročilo prometne gužve dok su pokušavali pronaći sigurnija mjesta. Trenutno nema službenih informacija o uzrocima eksplozija ili eventualnim žrtvama.

Sjedinjene Američke Države tvrde da Al-Qard Al-Hassan koristi Hezbollah za upravljanje svojim financijama, pružajući zajmove i usluge stanovnicima područja gdje je Hezbollah popularan. Izraelski glasnogovornik IDF-a, Avichay Adraee, izjavio je da će vojska napadati infrastrukturu povezanu s Hezbollahom, optužujući organizaciju za financiranje terorističkih aktivnosti protiv Izraela.

FOTO Pogledajte kako izgledaju tuneli Hezbollaha: Objekti su funkcionalni za život, frižideri su puni namirnica

Aftermath of Israeli strikes in Beirut
1/7
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije