ZELENE UDRUGE:

'Elektrana na uvozni ugljen ne može biti strateški interes'

Plomin C
Patrik Macek/PIXSELL
15.05.2014.
u 13:24

Prema Greenpeaceovom istraživanju Plomin C će svake godine prouzročiti preranu smrt 17 osoba

Greenpeace, Zelena akcija i Zelena Istra danas su oštro osudili odluku Vlade da projekt Plomin C proglasi projektom od strateškog interesa. Ove udruge podsjećaju da Plomin C nije u skladu s planom prostornog uređenja pa ne zadovoljava zadovoljava osnovni kriterij proglašavanja strateškim projektom. Dodaju kako termoelektrana koja ne koristi domaći energent nego tankerima uvozi 100% ugljena ne pridonosi energetskoj neovisnosti Hrvatske, što se proklamira kao glavni cilj.

Udruge također poručuju kako Vlada nije uzela u obzir rezultate Greenpeaceovog istraživanja provedenog temeljem metodologije Europske agencije za okoliš kojom je izračunato da će svake godine Plomin C prouzročiti preranu smrt 17 osoba, 2.671 napadaj astme te čak 36.163 slučajeva bolesti dišnog sustava.

"Prerane smrti, dišne bolesti, povećanje energetske nesigurnosti - sve to ne samo da ne čini Plomin C strateškim interesom, nego je u suprotnosti s najvišim nacionalnim interesima - a to su zaštita zdravlja i sigurnost građana,” izjavio je Zoran Tomić, voditelj ureda Greenpeacea u Hrvatskoj. Udruge smatraju da je pravi projekt od strateškog interesa Hrvatske uklanjanje prepreka za investiranje u obnovljive izvore, pogotovo solarnu energiju.

>> Počeo postupak po tužbi zelenih zbog gradnje TE Plomin C na ugljen

Komentara 35

Avatar Marko232
Marko232
13:31 15.05.2014.

Njemačka, Slovenija i Bosna grade takve elektrane zadnjih godina ali Hrvati bi one dvostruko skuplje, plinske kaj grade Norveška i Švedska. Mi smo uvijek bili genijalci za trošenje.

Avatar štrumpf
štrumpf
14:08 15.05.2014.

Ovakve odluke vode HR u ekološku propast a još nemamo ni svoj ugljen ali plin imamo a to što ova nesposobna vlada prodaje maglu da se ne isplati to se može objesiti mačku na rep....

Avatar bok
bok
14:13 15.05.2014.

...to bi bilo mozda tema prij e25 godina, u danasnje vrijeme je to zastarjeli projekt. Zaostali protagonisti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije