Enis Bešlagić: Vrstan glumac s tipičnim bosanskim šarmom

bih_besla_tx.jpg
import
31.01.2007.
u 18:08

Nisam svjestan toga da sam, kažu, najomiljeniji Bosanac u Hrvatskoj, jer nisam stvarao uloge s tim ciljem, već kako bih što profesionalnije obavio svoj zadatak. Ako sam najpopularniji, onda mi to laska, jer je to najveća nagrada za ono što radim.

Mogu još reći da ću se truditi da ne bih iznevjerio svoju publiku i da ću pokušati ostati normalan - kazao je to svojedobno u intervjuu za Večernji list bh glumac Enis Bešlagić koji, sudeći po popularnosti koju je stekao u Hrvatskoj i Sloveniji, odnedavno i u Srbiji, može slobodno nositi nadimak Enis Nacionale.

Portir Šemso iz Naše male klinike ili konobar Memo iz humorističnog serijala Zimmer Frei, postao je jedno od najomiljenijih lica malih ekrana na ovim prostorima zahvaljujući tipičnom bosanskom šarmu, iznimnom glumačkom talentu, sposobnosti odigrati širok spektar likova, kao i činjenici da se radi o potpuno jednostavnom čovjeku koji, unatoč svom dobrano zvjezdanom statusu u našim uvjetima, ne spava na lovorikama.

Rodom iz Tešnja, svijet je ugledao 6. siječnja 1975. u Doboju. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2001. Ondje dobiva nagradu za najboljeg studenta glumca 1999. za ulogu u Strindbergovom “Pelikanu”.

Ostvario je više od 30 uloga u kazalištu, utjelovio najpoznatije likove velikih djela i velikih dramatičara.  Premda je, kaže, isplativije igrati u TV serijama ili na filmu jer se tako brže stječe popularnost, a i financijski je bolje, Bešlagić priznaje da je ipak kazalište mjesto gdje se glumac najbolje dokazuje: 

-Tu imaš priliku odmah vidjeti jesi li ili ne na pravi način “uskočio” u lik koji igraš. Možeš brzo ispraviti ispraviš pogrešku ukoliko vidiš da publika ne reagira očekivano.
Što se velikog platna tiče, sve redom zapažene uloge. Bilo da igra neki sporedni lik ili glavnu rolu.

Podjednako pristupa svemu. Spomenimo Vuletićevo Ljeto u Zlatnoj dolini ili dva hita Pjera Žalice - Kod amidže Idriza i Gori vatra. Tu je i uloga u Duhovima Sarajeva u kojem je među ostalim glumila Severina. Uvijek na šalu spremni Enis, na upit novinara - kako se Seve ljubi - u svom je stilu odgovorio: 

- E, tu je Seve podbacila! Morali smo ponavljati scenu više puta!
Odigrao je zapaženu ulogu i u Zlatnom arenom ovjenčanom filmu Antonia Nuića “Sve džaba”.
Ipak, ono po čemu ga poznaje šira javnost jesu serije.
Portir Šemso postao je svojevrsni  televizijski humoristični brand, a čini se da je na sličnom putu i Memo iz popularnog serijala Zimmer Frei.

 Gledatelji u BiH mogu ga gledati u Vizi za budućnost, a odnedavno glumi i u srbijanskoj seriji Džet set čiji je producent Željko Joksimović.
Ne zaboravimo i  TV osvježenje - viceve o Muji i Hasi koji su u TV formi osmislili upravo Enis Bešlagić i njegov prijatelj glumac Milan Pavlović.

Glumac koji je za relativno kratko vrijeme postao pravo TV i filmsko osvježenje, i ove godine zasluženo konkurira za Večernjakov pečat i naslov Osobe godine. Dosad se već ovjenčao brojnim nagradama gledatelja, iza njega su mnoge nominacije, a Enis Bešlagić dokaz je kako se u jednoj osobi može utjeloviti sve - i šarm i talent i spontanost. Kategorije koje, sažete u jedno, daju dobitnu kombinaciju. Takav je, uostalom, i portir Šemso!


Brižan otac i suprug, odličan voditelj

Enis Bešlagić nije samo obdaren iznimnim glumačkim umijećem. Da je odličan voditelj i imitator, ali i solidan pjevač i plesač, pokazao je i na bh. Izboru za Pjesmu Eurovizije gdje je, zajedno s partnericom, glumicom Anom Vilenicom, proveo gledatelje pjesmom i plesom kroz sve eurovizijske bh. godine. Taj Enisov briljantni nastup, osigurao mu je i brojne druge voditeljske i prezenterske poslove. Između ostalog, i dodjelu nagrade “Davorin”. Privatno, Bešlagić je obiteljski čovjek koji, kaže, supruzi Sabini, magistrici farmacije, zahvaljuje na beskrajnom strpljenju i razumijevanju. Otac je djevojčice i dječaka, a često ističe kako sigurno ne bi bio toliko uspješan da nema golemu obiteljsku potporu: - Obitelj je moje utočište - kaže. (mbm)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije