Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak COVID-19?

Epidemiolozi upozoravaju: Broj zaraženih od korone raste na čak 5000 zaraženih u tjedan dana

Zagreb: Iako je pandemija covida-19 pri kraju, neki ljudi još uvijek nose zaštitne maske
Marko Lukunic/PIXSELL
22.12.2023.
u 11:30

Broj zaraženih koronavirusom dosegao je najvišu brojku od veljače ove godine. Unatoč procijepljenosti, starije i bolesne osobe i dalje su ugrožene, upozorava epidemiolog dr. sc. Bernard Klaić.

U razdoblju od 12. do 18. prosinca zabilježen je porast broja umrlih od koronavirusa ili s njim, dosegnuvši 68 slučajeva, najvišu tjednu brojku od veljače ove godine. Ova statistika naglašava da virus i dalje predstavlja izazov u zimskom razdoblju te da unatoč procijepljenosti, starije i bolesne osobe i dalje ostaju ranjive.

Epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) naglašava važnost cijepljenja u ublažavanju simptoma i pravilnog higijenskog ponašanja.

"COVID-19 širi se non-stop, nije to ništa novo. I svake zime respiratorne bolesti šire se na isti način. Zato, ponovit ću, cijepljenje je najbolje rješenje”, izjavio je epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić za N1.

Unatoč nedostatku obveznih mjera, preporučuje se odgovorno ponašanje građana, s posebnim naglaskom na cijepljenje, kako bi se zaštitili od težih oblika bolesti i ublažile posljedice. Kaić preporučuje i nošenje maski, često pranje ruku i izbjegavanje većih skupina ljudi, što je otežano zbog nadolazećih blagdana. 

POVEZANI ČLANCI:

“Nije to nešto što zahtijeva drastične mjere. COVID-19 sad je dio nas, kao i gripa. Zato se treba ponašati kao i u slučaju gripe. Naravno, bilo bi mi draže da zaraze nema, ali činjenica je da je se nećemo moći riješiti. Ovdje je. Zato se treba zaštititi i ublažiti njene posljedice, ako već dođe do zaraze”, naglasio je Kaić.

VIDEO U sudaru motocikla i kombija kod Rugvice dvije su osobe poginule

Komentara 4

FR
frane19
13:21 22.12.2023.

"Unatoč procijepljenosti, starije i bolesne osobe i dalje su ugrožene". Ne vidim razloga za brigu, ako su cijepljeni. Samo neka misle na druge.

DU
Deleted user
11:38 03.01.2024.

Ako se cijepite , bit ćete cijepljeni.

ČI
Čife
16:18 22.12.2023.

Ako se i cjepite sa kovid cjepivom neće te spriječiti širenje jer to nije takvo cjepivo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije