libijska imovina

EU nagovijestio zabranu letova nad Libijom

libija, prosvjed
AFP/PIXSELL
Autor
Stojan de Prato
09.03.2011.
u 15:30

Bruxelles čeka formalno odobrenje država članica pa da zamrzne imovinu libijskoga državnoga fonda i središnje banke, uloženu u niz europskih tvrtki, banaka pa i nogometnih klubova.

Jedino trenutačno vojno djelovanje Europske unije u Libiji odnosi se na pomoć pri izvlačenju državljana  EU i trećih zemalja. No, da ni odluka o nametanju zone zabrane letenja Gadafijevim zrakoplovima nije daleko, razabire se iz riječi visokoga europskog diplomata novinarima u srijedu u Bruxellesu.

– Ne bismo se upuštali u vojna djelovanja kojima bismo jednu vlast zamijenili drugom, osim ako to ne zatraži međunarodna zajednica. No, Arapska je liga Libiju već suspendirala i zahtijeva uvođenje zone zabrane leta, a i Afrička je unija osudila Gadafijev režim – napomenuo je taj diplomat uoči Libiji posvećenih izvanrednih sastanaka ministara vanjskih poslova EU 27 u četvrtak pa šefova država i vlada u petak, te sastanka ministara obrane NATO-a u četvrtak.

Zonu zabrane letenja zahtijevao je u plenarnoj raspravi u srijedu i Europski parlament, pred kojim je šefica diplomacije EU Catherine Ashton izjavila da “EU mora vrlo brzo, kreativno i odlučno uzvratiti na brze promjene na svojoj južnoj granici”.

Bruxelles u međuvremenu čeka formalno odobrenje država članica, pa da zamrzne imovinu libijskoga državnoga fonda i središnje banke, uloženu u niz europskih tvrtki, banaka pa i nogometnih klubova.

Ključne riječi

Komentara 5

KU
kukuriku
15:45 09.03.2011.

Eu nezna ni cá bi sa sobom,..altroke sa Afrikom..!!..i tako cé 2050.- biti vecína stanovnistva S´kurih u Eu..

OB
-obrisani-
18:55 09.03.2011.

Ako Arapska liga traži zabranu letenja nad Libijom onda neka je i provede nad tom zemljom članicom iste, je da pi to bio cirkus na nebu ali i to bi bilo zanimljivo iskustvo, pogotovo ako se uzme u obzir da ludi kolonelo u sastavu svog ratnog zrakoplovstva ima i stotinjak zrakoplova MIG-25, za one koji neznaju to je najbrži zrakoplov tipa lovac presretač i cirkus na nebu bi imao ponekada i ne tako smješne točke, ništa neče biti manji cirkus i ako će to provoditi piloti zemalja EU.

OB
-obrisani-
20:33 09.03.2011.

Sa kojim pravom EU zamrzava Libiji novac? Kriminalci koriste gužvu! Zar bi Libijska vlast trbala mirno gledati kako pobunjenici ubijaju vojsku,okupiraju gradove i teroriziraju i pljačkaju stanovništvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije