Planovi za sanaciju

EU poplavljenim gospodarstvima do 2020. daje 29 milijuna eura

Anto Magzan/Pixsell
09.06.2014.
u 12:47

Ministar tvrdi kako je izuzetno važno odrediti stvarne površine obuhvaćene katastrofom

- Još traje sanacija na terenu, voda se još nije povukla iz svih poplavljenih područja te u ovom trenutku možemo govoriti samo o preliminarnim štetama - kazao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

U idućih 15 dana zgotovit će se, tvrdi, cjelovita analiza o stvarnim štetama te predložiti modeli sanacije. U strci oko katastrofe u javnosti je, objašnjava Jakovina, ostalo nezabilježeno da se Ministarstvo kod EU izborilo za reprogramiranje mjere 5. novog programa ruralnog razvoja, u koju će ući sanacija i rekonstrukcija poljoprivrednih potencijala na gospodarstvima pogođenim katastrofama u idućih sedam godina. Kroz taj period Hrvatska će na raspolaganju imati 29 milijuna eura, od kojih već u prvoj godini može iskoristiti 100 milijuna kuna za sanaciju objekata, poljoprivredne opreme, mehanizaciju, nabavu novog stočnog fonda te poboljšanja poljoprivrednog tla, ovisno o procijenjenoj šteti. Jakovina očekuje da će ta mjera biti pripremljena i akreditirana do rujna te da će tada krenuti natječaji za oštećene poljoprivrednike.

Ministar tvrdi kako je izuzetno važno odrediti stvarne površine obuhvaćene katastrofom.

- Neću dozvoliti da se ponavlja praksa iz prijašnjih godina, da se prijavljuju štete koje i jesu i nisu i na taj način pomoć disperzira na veliki broj korisnika i male iznose. Točno na 21. svibnja, na dan kad je bilo najviše površina pod vodom, tražili smo snimanje, odnosno digitalne ortofoto snimke s terena. Njih ćemo uklopiti s podacima o poljoprivrednim površinama koje su u sustavu potpora prema ARKOD-u, kako bi se točno izdefinirale sve površine i svi OPG-i koji su pretrpjeli najveću štetu te odlučilo o njihovu obeštećenju - u naravi ili novcu - rekao je Jakovina.
Nakon poplava je zbrinuto 10.400 životinja s pogođenih gospodarstava, te prikupljeno 22 tone životinjskih lešina.

>> Poplavljene općine u županjskoj Posavini traže 580 radnika

Komentara 1

LU
ludvig989
15:15 09.06.2014.

Ovaj čovjek je izgubljen u vremenu i prostoru!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije