JEDNA OSOBA PREMINULA

Salmonela se sve više širi po državama Europe: Sumnjaju na piletinu u kebabu

Zagreb: Restoran Brenner
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
29.10.2023.
u 12:14

Od početka ove godine se salmonela pojavila u već 15 država Europe, ali nadležna tijela imaju velikih problema otkriti izvor zaraze. Jedino je jasno da se bakterija najčešće širi kebabom s piletinom

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je objavio kako je od početka godine zabilježeno 355 slučajeva oboljenja salmonelom u 15 zemalja Europe, a bakterija je uspjela „preskočiti“ i Atlantik jer ima slučajeva i u SAD. Broj slučajeva valja uzeti s oprezom: iako je u tri zemlje devet osoba dospjelo i u bolnicu, a u Austriji se smatra kako je jedna osoba i preminula od salmoneloze, vrlo vjerojatno lakših slučajeva ima mnogo više.

Tipični simptomi su osjećaj mučnine, proljev, a ponekad i povraćanje, trbobolja i nešto povišena temperatura. To traje nekoliko dana, ali kod inače zdravih osoba onda i prolazi bez posebne terapije. Jedino kod mališana, bolesnika i starijih osoba proljev može dovesti do dehidracije i drugih oblika upala, tako da je potrebno obratiti se liječniku, prenosi Deutsche Welle.

No velika je muka europskog centra otkriti izvorište zaraze, jer je tu zapravo riječ o tri različite skupine bakterije Salmonella Enteritidis ST11.Vrlo vjerojatno je to meso piletine, prije svega ono koje je priređeno za kebab, a još ljetos je izvorište lokalizirano u sedam pogona za preradu mesa u Poljskoj i jednom u Austriji.

Odakle dolaze?

Ali mikrobiološka analiza svih tih pogona je ispala – negativna, dakle tamo salmonele nema. Istovremeno se i dalje pojavljuju slučajevi salmonele, u pravilu kod osoba koje su pojele kebab s piletinom. U nadležnosti Europske komisije zapravo postoji i Sustav za brzo otkrivanje opasnosti u živežnim namirnicama i stočnoj hrani (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF), ali i preko tog sustava se do sad nije moglo doći do izvora tih bakterija.

POVEZANI ČLANCI:

Problem nije samo što možda mnogi lakši slučajevi prođu nezapaženo, nego i u preradi mesa – ako se polazi od pretpostavke da je tu riječ o mesu piletine. Bakterija salmonele se zapravo uništava zagrijavanjem mesa već na 70 stupnjeva Celzijusa tako da je možda tih bakterija bilo i drugdje, ali su u normalnom procesu kuhanja nestale. No kod kebaba je drugačije, osobito ako se ne pazi da je odrezano meso dobro pečeno – što nije rijetko slučaj.

>> VIDEO Mate Rimac odgovorio kritičarima: 'Evo, ajmo prebrojit na koliko auta radimo'

Ključne riječi

Komentara 2

CH
chemica
12:28 29.10.2023.

Poljsko meso, turski napoj. Pobjednički scenarij za doktore na zaraznoj ako se žele obogatiti na prekovremenima.

IC
ICCO
12:28 29.10.2023.

U očekivanju da AP prvi u EU krene i naredi radmaniranje 1 milijun grlića pilića..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije