29.09.2015. u 15:20

Ako neće s Amerikom, u boj s ISIL-om Rusija će ići s Iranom i Kinom. Kako god, Putin će u očima Europljana ispasti pobjednik. I dugoročno će je zadužiti.

Vladimir Putin jučer je ležerno ušetao u New York. Njegov dolazak u Ameriku zapadni mediji ovaj put nisu popratili histerično, kao što su to činili posljednjih godina.

Podsjetimo – uspoređivali su ga s Hitlerom, tvrdili da je član narkokartela, da je psihotičan pa ga izluđuju prozori na ekranu računala, da po cijeli dan sam pliva u bazenu, da je najopasniji čovjek na svijetu. Ovaj put ruski predsjednik u Ameriku je došao s ponudom za rješenje problema koje je uzdrmalo Europu i porukom: Ja sam spreman, hajdemo zajedno zaustaviti taj mučni sirijski rat i stavimo branu na tu rijeku izbjeglica koja teče prema Starom kontinentu.

No jeste li vi na Zapadu spremni surađivati ili ćete i dalje pametovati o Assadu? Kolaps američke politike na Bliskom istoku je očit. Tko zapravo više vjeruje da Washington uopće zna što bi s tim dijelom svijeta? Pitanje je i želi li išta učiniti jer, otkad je SAD otkrio frakiranje, više ne ovisi o arapskoj nafti.

Još su davno analitičari predviđali da će s frakiranjem Amerika dići ruke od Bliskog istoka. Washington svakako želi zatvoriti to sirijsko poglavlje, još jednu neuspješnu avanturu, pa čak i pod cijenu da Rusiji prepusti vodeću ulogu. Putin je zato i došao u Ameriku s višestruko ojačanom pozicijom: umrtvio je situaciju u Ukrajini, ojačao poziciju u Siriji, dobio blagoslov Njemačke koja vapi za ukidanjem sankcija Rusiji i zaustavljanjem izbjegličke krize. Putin pragmatično poziva Ameriku da zajedno unište teroriste. No ako ga zapadni “saveznik” i odbije, on već ima jaku “istočnu koaliciju”.

Rusija je na primjeru Čečenije, stabiliziranjem niza muslimanskih država u susjedstvu i uništenjem tzv. Kavkaskog emirata pokazala da zna rukovoditi kriznim situacijama. Ako neće s Amerikom, u boj s ISIL-om ići će s Iranom i Kinom. Kako god, Putin će u očima Europljana ispasti pobjednik. I dugoročno će je zadužiti. Tako se Europa našla pred apsurdom: čovjeka koga su donedavno uspoređivali s Hitlerom sada doživljavaju kao spasitelja.

 

>>Kina ulazi u bitku protiv kalifata, nosač zrakoplova već je pred Sirijom

>>SAD trenira sirijske pobunjenike, a oni sa američkim oružjem prelaze Islamskoj državi

Komentara 62

MT
mile the king
15:50 29.09.2015.

rusija je 10 god. kopala uranijum u afganu, kad su dosli imeri ostao je opium. elem, gledah usa decu kako odgovaraju sta je rat, vele- to je kad ubijas ljude da bi uzeo ono sto ti treba??? generacija bez buducnosti... pitaju malog nemca da li ima stranaca u vrticu, mali kaze ne, tamo su samo deca? ima nade... odgovore dece zrtava americkog proleca pogledajte sami i zapitajte se.

BR
Branko102
16:49 29.09.2015.

Hitleri se zovu Rothschilds,Rockfellers itd.To su zapravo ober Hitleri.

Avatar superhik74
superhik74
18:31 29.09.2015.

Europa je trenutno "vodjena" od strane mentalnih kepeca koji ne znaju ni tko im glavu nosi. Ta ista Europa (Francuski, Njemacki i Poljski ministri vanjskih poslova) je bila supotpisnik dogovora "oporbe" i Janukovica u veljaci 2014 godine kada je dogovorena mirna tranzicija i prijevremeni izbori. Odmah istu vecer su Ameri s Viktorijom Nuland i Geoffrey Pyatt-om organizirali puc i pokusaj ubojstva Janukovica, koji je zbog toga bio primoran bjezati prvo na Krim a zatim u Rusiju. Nakon toga su te iste lazljive EU pudlice po naredbi imperija kaosa uvele sankcije Rusiji nakon sto je on puciste preduhitrio u pokusaju izbacivanja Ruske flote s oduvjek Ruskog Krima (kojeg je Ukrajinac Nikita Hruscov dekretom poklonio Ukrajini) 1954 godine i postavljanja NATO baze. Sada kada su ih "saveznici" iz imperija kaosa zatrpali stotinama tisuca izbjeglica, pudlice su kao prave pudlice dosle cviliti Rusiji da ih svojom vojnom silom spasava od vlastitih gresaka i sluganstva. Jadna je ta Europa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije