12.05.2014. u 14:00

Stručnjaci koji su se bavili Eurosongom tvrde da bi to natjecanje odavno propalo da je riječ isključivo o pjevanju

Već duže vrijeme jasno je da Eurosong nije samo natjecanje na kojem se bira najbolja europska pjesma već je svojevrsni ring iz kojeg se šalju diskretne, ali ipak vrlo jasne političke poruke. Stručnjaci koji su se bavili fenomenom Eurosonga tvrde da bi to natjecanje davno propalo i palo u zaborav da je riječ isključivo o pjevačkom natjecanju. Tvrde da je upravo to diskretno i zakulisno politiziranje osiguralo Eurosongu ne samo opstanak nego i porast popularnosti.

Nakon pada Berlinskog zida broj zemalja sudionica se udvostručio, a nove europske demokracije upravo su ovo natjecanje vidjele kao prigodu da pokažu pripadnost europskoj kulturi, ali i politici. Nije izostala ni podrška starih europskih demokracija novima, osobito uoči velikog proširenja EU 2004. Posljednjih nekoliko godina govorilo se i o formiranju regionalnih ”zavjera” koje su nazvane Balkanski blok, Varšavski pakt i Vikinško carstvo. Upravo ovo posljednje uspjelo je iznjedriti deset pobjeda.

No sve to pada u sjenu nakon ovogodišnjeg Eurosonga koji kao da je bio zrcalna slika političkih zbivanja i nevolja na starom kontinentu. Spektakl u Kopenhagenu postao je ispušni ventil za bijes koji su Europljani počeli posljednjih mjeseci osjećati prema Rusiji ili točnije prema njihovom vođi Vladimiru Putinu. Zvižduci iz publike upućeni ljupkim ruskim blizankama zapravo nisu upućeni njima nego Putinu, a raspodjela glasova vrlo je precizno pokazala koje su zemlje spremne stati uz Rusiju. No ipak, živopisni/a Tom Conchita bio je najveći udarac upućen novopečenom “vragu iz Moskve”, koji je između ostalog, zabranio i homoseksualnu propagandu u Rusiji. Oni koji su izviždali nevine, mlađahne i milozvučne ruske ljepotice, a na pijedestal izdigli homoseksualca preodjevenog u ženu s bradom, tim činom vrlo su jasno pokazali da su zapadni Europljani itekako svjesni novoga neprijatelja i da su spremni suprotstaviti mu se. Danas Conchitom, a sutra možda i nečim puno opasnijim i ubojitijim.

>> Bradata Conchita pobjednica Eurosonga 2014.!

Komentara 30

DU
Deleted user
14:38 12.05.2014.

Pa sto to ova gospoda pise? Cirkuskom atrakcijom (nekad se za to u cirkusima naplacivalo za gledanje i iscudavanje) surotstaviti se Putinu i sve mocnijoj Rusiji??? Usporedivati Conchitu s onim mocnim, ponosnim vojnicima koji su prije cetiri dana onako samopouzdano marsirali Crvenim trgom? Kakva drasticna i tuzna razlika. Onakvoj vojsci suprotstaviti bradatu spodobu koja nije sigurna ni kojeg je spola? Opasnije i ubojitije suprotstavljanje? Tko? S cim? Mora da je Putin odmah povisio stupanj bojne gotovosti vojske suocen s tako golemom prijetnjom u liku Conchite i tako ostrom i rezolutnom suprotstavljanju EU (poucen strasnim reakcijama Unije u slucaju Krima). Pa, nije li taj cirkus s bradatim/om pjevacem/com, krunski dokaz Putinu o opcoj dekadenciji i slabosti Europe i jacanje spoznaje da moze nastaviti svoju politiku sve dok mu se ta Europa suprotstavlja jedino raspjevanim bradonjama u haljinama ? Ne znam za druge, ali ja se sve vise sramim sto pripadam takvoj Europi!

DI
diferencijal
14:37 12.05.2014.

Zapadni Europljani su truli kao i njihova kultura. Podrška Putinu @ Martina ti moš još jače brijati na liberalni zapad ali džaba, svijet je krenuo drugim smjerom :)

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
14:22 12.05.2014.

Pirova pobjeda "uljuđenih" "Europljana". I sad će još početi tvrditi kako je striko Putin pokrenuo recesiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije