EUROPSKA PLATFORMA

Znate li što je Meteoalarm? DHMZ zove građane da poboljšaju upozorenja na opasno vrijeme

Vremenska prognoza
Foto: DHMZ
1/2
15.10.2024.
u 20:09

Upozorenja za Hrvatsku se izdaju za 8 regija koja su dio cjelokupnog Meteoalarm sustava za Europu, a građanima su već dobro poznate razine upozorenja – crvena, narančasta i žuta

Provjeravate li vremensku prognozu prije nego izlazite iz doma ujutro ili se pripremate na put? Mnogi građani svakodnevno se informiraju o vremenskoj prognozi, a nitko nije sretan ako im vremenske neprilike pokvare dan. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda sada pozivaju građane da mogu dati i sami doprinos u izvještavanju javnosti o vremenskim pojavama. Naime, Meteoalarm, jedinstveni europski servis za pravovremeno obavještavanje o opasnim vremenskim pojavama, poziva korisnike da do 9. studenoga 2024. godine sudjeluju u anketi dostupnoj na njihovoj službenoj web stranici

Vaš doprinos pomoći će unaprijediti usluge i poboljšati način prikaza informacija i upozorenja na vremenske opasnosti. Ispunjavanje ankete traje najviše 5 minuta, a dostupna je ovdje. Anketa je na engleskom jeziku, potpuno anonimna, a prikupljeni podaci koristit će se isključivo za poboljšanje usluga Meteoalarm platforme, javljaju iz DHMZ-a. 

Što je Meteoalarm?

Meteoalarm je internetska platforma koja objedinjuje službene prognoze i upozorenja iz 38 europskih nacionalnih hidrometeoroloških službi, uključujući upozorenja koje izdaje Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za Hrvatsku. Upravo ove godine obilježeno je 15 godina Meteoalarma u Hrvatskoj. Hrvatska je, putem DHMZ-a, dio ovog sustava od 17. srpnja 2009. kada su upozorenja za Hrvatsku postala vidljiva i dostupna i putem Meteoalarma.  

Platforma, razvijena unutar EUMETNET-a, mreže europskih meteoroloških službi, koristi prepoznatljive simbole i bojom kodirane karte kako bi pružila najsvježija upozorenja o očekivanom opasnom vremenu do 5 dana unaprijed, pokrivajući veći dio Europe. Razine upozorenja su dane kao jedinstveni sustav s jasnim odnosom između meteoroloških pojava, moguće štete i predloženog ponašanja, kako bi se ublažile ili izbjegle štete te ljudski gubitci. Upozorenja za Hrvatsku se izdaju za 8 regija koja su dio cjelokupnog Meteoalarm sustava za Europu, a građanima su već dobro poznate razine upozorenja – crvena, narančasta i žuta. 

Važnost Meteoalarma u doba klimatskih promjena

Klimatske promjene sa sobom donose sve učestalije i intenzivnije vremenske ekstreme. Pravovremena i točna upozorenja na opasne vremenske i hidrološke događaje ključna su za zaštitu života i imovine. Važno je da ove informacije budu lako dostupne, razumljive i da jasno ukazuju na potrebne mjere koje građani trebaju poduzeti kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže.
Iz DHMZ-a ističu kako sudjelovanje građana u anketi doprinosi stvaranju sigurnijeg okruženja i unaprjeđenju ovog jedinstvenog europskog servisa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije