ČLANICA NATO-A MISLI OZBILJNO

Europska sila izradila novi sigurnosni plan: 'Rusija je naša najveća prijetnja do 2030., mogući su napadi'

U Ukrajinu stigli američki tenkovi Abrams
Foto: Sgt. Tayler Schwamb
1/4
09.07.2024.
u 08:16

Rusija će predstavljati najozbiljniju prijetnju sigurnosti Švedske do 2030. To je navedeno u novoj strategiji nacionalne sigurnosti švedske vlade.

Švedska je u ponedjeljak rekla da Rusija predstavlja najozbiljniju prijetnju sigurnosti te nordijske zemlje do 2030. godine, izvijestili su lokalni mediji. Premijer Ulf Kristersson, ministar obrane Pal Jonsson i savjetnik za nacionalnu sigurnost Henrik Landerholm predstavili su novu nacionalnu strategiju na tiskovnoj konferenciji u Stockholmu navodeći da je trenutačno "prijetnja Švedskoj široka i ozbiljna". "Rusija je najveća i najozbiljnija prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti", rekao je Jonson, navodi Expressen.

Iako su ruske snage pretrpjele velike gubitke u Ukrajini, vojna snaga Moskve i dalje je znatna. "Rusija ima nizak prag za uporabu vojne sile, spremna je preuzeti velike političke i vojne rizike, a izrazila je i visoke ambicije za svoje ponovno naoružavanje", dodao je Jonson.

Prema političaru, druge "autoritarne" države, poput Kine, pokušavaju ojačati svoj utjecaj i dovesti u pitanje "svjetski poredak temeljen na pravilima". "Možemo reći da Kina sada provodi opsežno ponovno naoružavanje koje utječe na regionalnu stabilnost u indo-pacifičkoj regiji", rekao je ministar obrane.

Strategija je također identificirala organizirani kriminal i nasilni ekstremizam kao prijetnje zemlji. Dužnosnici su nadalje izjavili da veliki migracijski tokovi predstavljaju rizik jer bi se migranti mogli koristiti kao alati za stvaranje nestabilnosti, kao sredstvo pritiska na Švedsku. "To znači da imamo vrlo složenu sigurnosnu situaciju s kojom se moramo nositi", istaknuo je Jonsson. Dužnosnici su nadalje istaknuli da će se pogoršana sigurnosna situacija zadržati u dogledno vrijeme te da postoji opasnost od daljnjeg pogoršanja.

VEZANI ČLANCI:

FOTO/VIDEO Stravičan napad Rusa na centar Kijeva: Teško pogođena najveća dječja bolnica u Ukrajini

U Ukrajinu stigli američki tenkovi Abrams
1/11

Komentara 8

DU
Deleted user
09:43 09.07.2024.

Najveći neprijatelj Švedske su neprilagođeni migranti, koji ih već naveliko napadaju i uništavaju imovinu po gradovima. Rusi, da imaju namjeru "napasti švedsku", mislim da ne bi bilo kao u ukrajini, da si odiguraju teritorij i demilitariziranu zonu, nego bi bilo da ih unište. Za to su dovoljne rakete. Uozbiljite se, šveđani.

ER
Erazmo
08:21 09.07.2024.

Mislim da NATO i EU previse pametuju ,a malo rade da sprijece rusku nasilnu politiku.Treba daleko vise i brze pomagati ukrajini i treba daleko vise proizvoditi oruzja.Sporazum sa ovom rusijom nije moguc jer oni razumiju samo jezik sile.

Avatar kozorog
kozorog
12:49 09.07.2024.

švedska je europska sila.. hm, ono, sila sa 25.000 zaposlenih u vojsci, znači aktivnih vojnika nekih 8-10.000. mornarica 300 patrolnih čamaca, što na njihovu obalu znači nula. 5 podmornica, 7 korveta, tak tak, jedan otok pol sata braniti.. zbilja su sila, 10 puta veća od malte, koja ima 2.000 zaposlenih u vojsci. francuzi kao najjača eu zemlja ima manje od 300.000 zaposlenih u vojsci. ukrajina ih samo na frontu ima više od milijun i pol. kad ćete shvatiti da niti je rusija sposobna napasti nato niti je nato sposoban ruse napasti. pod napasti mislim udariti i osvojiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije