DOBIT HRVATSKIH BANAKA

Europska središnja banka spustila kamate za 0,25 baznih bodova, na 3,5 posto

Novac
Foto: FREEPIK
1/3
13.09.2024.
u 09:27

Velika dobit hrvatskih banaka u ovoj godini, 806 milijuna eura u prvih šest mjeseci, posljedica je HNB-ova plaćanja depozita na likvidna sredstva

Upravno vijeće Europske središnje banke odlučilo se na još jedno spuštanje kamatnih stopa za dodatnih 25 baznih bodova. Kamatna stopa na novčani depozit smanjit će se na 3,5% i toliko će središnje banke ubuduće plaćati poslovnim bankama na prekonoćno čuvanje viška kapitala. Bankarski je sektor procvjetao u jeku velike inflacijske krize i rasta kamata jer su im središnje banke isplaćivale visoke kamate na viškove novca koji nisu odobravali klijentima.

Hrvatske su banke u prvoj polovici ove godine, zahvaljujući visokim ležarinama, ostvarile 806 milijuna eura dobiti, stotinjak milijuna eura više nego izvrsne prošle godine. Ta se dobit uglavnom pretočila u dividendu te su vlasnici banaka lani povukli milijardu eura dividende, a ove bi godine taj iznos dividende isplaćene vlasnicima banaka mogao biti i veći.

Spuštanjem eurskih kamatnih stopa ECB-a bankarska će se dobit samo neznatno smanjiti, a pitanje je kada će doći do prelijevanja smanjenih kamatnih stopa na klijente banaka. Već sad je poznato da padaju kamate na štednju te se one u vodećim bankama kreću oko 1,5 posto na šestomjesečna oročenja, a oko jedan posto na jednogodišnja. ECB navodi da će se kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja smanjiti na 3,65%, a kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana na 3,90%. Promjene će stupiti na snagu 18. rujna 2024.

VEZANI ČLANCI: 

– Ovo smanjenje potvrđuje da će ciljana inflacija od 2 posto biti uskoro ostvarena – prokomentirala je šefica ECB-a Christine Lagrade te je pozvala nacionalne vlade na štednju i fiskalnu disciplinu. ECB tvrdi da trenutačno najveći pritisak na rast cijena dolazi od povećanja plaća, a prema kraju godine inflaciju će pogurati i cijene energenata, odnosno njihov bazni učinak.

Stručnjaci Europske središnje banke procjenjuju da će gospodarska aktivnost europodručja rasti po stopi od 0,8% u ovoj, 1,3% u idućoj te 1,5% u 2026. godini. Riječ je o blagoj reviziji naniže u odnosu na lipanjske projekcije, koja uglavnom proizlazi iz slabijeg doprinosa domaće potražnje u sljedećih nekoliko tromjesečja. Hrvatska će ekonomija ove godine rasti po stopi od najmanje tri posto, no uz jaču inflaciju od prosječne u europodručju. Domaću inflaciju guraju prema gore cijene usluga te hrane. Sljedećih pola godine doći će i do poskupljenja energenata jer ih Vlada više ne smije držati zamrznutima.

Novinare je zanimalo koliko dugo će kamatne stope ostati restriktivne. – Koliko god je potrebno – odgovorila je Lagarde. Ne možete reći gdje je neutralna kamatna stopa – kaže ona. Na ovoj razini gospodarstvo se niti usporava niti jača. Ovoga mjeseca prvo smanjenje kamatnih stopa očekuje se i u Sjedinjenim Američkim Državama.

>>> FOTO Ovo su površinom najveće Hrvatske županije: Znate li u kojoj od njih živi najmanje ljudi?

Novac
1/25

Komentara 2

Avatar Striborski
Striborski
10:14 13.09.2024.

Hrvatskih banaka? Kojih? Jedino je HPB hrvatska banka. Ostale su u rukama tuđinaca.🙄

ZZ
Z-ZG
09:54 13.09.2024.

Zato RBA u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana digao kamate na kredite svim svojim starim klijentima na zakonom dopušten maksimum. Do starih klijenata ne drže nimalo, a nove vrebaju popustima pa će onda i njih zajašiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije