javili se iz europe

Europsko udruženje LGBT osoba zove na glas 'protiv'

LGBT osobe
Foto: Pixsell
28.11.2013.
u 12:57

ILGA-Europe poziva građane da glasuju ''protiv'' na referendumu o ustavnoj definiciji braka, jer "bračna jednakost istospolnih zajednica nije prijetnja ni opasnost nikome". Smatraju da se inicijativa U ime obitelji protivi napretku u prepoznavanju ljudskih prava LGBTI osoba

U povodu nedjeljnog referenduma o ustavnoj definiciji braka oglasila se i europska regija Međunarodne udruge lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, transseksualaca i interseksualaca, ILGA-Europe, izražavajući žaljenje što su hrvatske vlasti dopustile da se o pitanju ljudskih prava koje zahvaća manjinu odlučuje glasovanjem većine.

– Građanska inicijativa U ime obitelji, koja je skupila potpise za referendum, protivi se napretku u prepoznavanju ljudskih prava LGBTI osoba. ILGA-Europe razočarana je što Hrvatska, nova članica Europske unije, obilježava svoj ulazak u Uniju, koja se temelji na principima jednakosti i poštivanju ljudskih prava svih osoba, ovakvim referendumom kojemu je jedini cilj ograničiti prava određenih građana RH – ističu u priopćenju.

Pozivaju "sve građane Hrvatske, koji cijene slobodu i ljudska prava, da glasuju "protiv" na referendumu te apeliraju i na političke vođe i istaknute ličnosti u RH da javno izraze protivljenje diskriminativnoj promjeni Ustava".

– Bračna jednakost i prepoznavanje istospolnih zajednica nisu prijetnja ni opasnost nikome. To je naprosto još jedan korak prema uklanjanju ugnjetavanja i diskriminacije. Istraživanja iz zemalja gdje su istospolne zajednice zakonski priznate i gdje postoji zaštita od diskriminacije pokazuju puno više razine sreće i zadovoljstva u usporedbi s onim zemljama gdje neravnopravnost i diskriminacija još uvijek postoje – zaključuju ILGA-Europe.
 

Ključne riječi

Komentara 6

BO
borovina
13:29 28.11.2013.

Kako je moguće različito učiniti istim? Samo silovanjem zdravog razuma.

Avatar GASTARBEITER
GASTARBEITER
08:32 29.11.2013.

Mogli ste odmah prenijeti i ovo: Hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu: Potpora 80 organizacija za ljudska prava ustavotvornom referendumu u Hrvatskoj Dragi zastupnici Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, u nedjelju, 1. prosinca, građani vaše zemlje bit će pozvani da seni da se na referendumu izjasne o pitanju hoće li brak biti „životna zajednica žene i muškarca''. Mi, niže potpisani, predstavnici 80 organizacija za ljudska prava iz cijele Europe i šire, pozdravljamo referendum kao nastojanje da se očuva i učvrsti najosnovnije ustanove ljudske civilizacije: brak i naravnu obitelj. S obzirom na to da EU nije nadležna za definiranje braka, želimo vas ohrabriti da ostanete uz svoje sugrađane i poduprete ih na svaki mogući način kao njihovi službeni predstavnici u Europskom parlamentu. Referendum je potpuno sukladan s hrvatskim pravom i pravom EU. Vrlo je velika zauzetost na razini cijeloga naroda u korist institucije tradicionalnoga braka; to ne predstavlja nikakav čin diskriminacije, kao što neki sugeriraju. Naprotiv, to je odraz razumijevanja koje ljudi imaju da brak ne može biti ništa drugo, nego zajednica muškarca i žene te da je to temeljno dobro društva u cjelini. Prihvaćanje ovakvoga razumijevanja braka ne oduzima ničija prava. Ono jednostavo čuva i štiti najbolji i najpotrebniji okvir za rađanje djece i za podizanje i formaciju budućih naraštaja. Sadržaj referenduma 1. prosinca ima čvrsto uporište u međunarodnom pravu. On odražava kako zrelost hrvatskoga naroda, tako i zrelost same demokracije u Hrvatskoj jer istinski teži zajedničkom dobru – ne samo jednoga dijela društva, nego svih građana i zemlje u cjelini. Mi, predstavnici organizacija za ljudska prava iz cijele Europe i šire, čvrsto podupiremo Hrvatsku u ovom referendumu. I čestitamo vam što imate građane koji su javno angažirani i koji aktivno participiraju u demokraciji vaše zemlje." Slijede potpisi.

Avatar veleposlanik
veleposlanik
09:49 29.11.2013.

O tome se punkufer ne rade clanci i emisije jer to nije ono sto ide u prilog masineriji koja pumpa cijeli svijet krivim informacijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije