ODGOVORI STRUČNJAKA

Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (11. dio)

vir,bageri,portal (1)
Željko Mršić/PIXSELL
24.05.2013.
u 17:39

Vecernji.hr omogućio je čitateljima da nađu odgovore na pitanja o legalizaciji koja ih zanimaju. Na pitanja odgovara Jelena Krezo iz PRIMAPARSA.

1. Imam terasu površine 30 četvornih metara, natkrivenu čeličnom konstrukcijom montažne izvedbe koja je učvršćena na zid objekta koji pripada meni i pokrivena s plastičnim pločama. S jedne strane zazidan je zid zbog vjetra. Moram li legalizirati tu terasu?

Da, takvu terasu trebate legalizirati, prema Vašem opisu ona je nelegalna dogradnja postojećeg legalnog objekta.

2. Možete li mi ukratko objasniti sto bih prvo trebao napraviti u procesu legalizacije i kako početi? Kuća ima građevinsku dozvolu i nacrt. Naknadno je napravljeno nekoliko promjena koje nisu prijavljene. U dvorištu je neprijavljen objekt (šupa).

Možete postupiti na dva načina: prvi je da od ovlaštenog geodetskog ureda naručite snimku izgrađenih objekata na Vašoj parceli (4 primjerka), a od ovlaštenog arhitekta ili ovlaštenog građevinskog inženjera izradu snimke (4 primjerka) i izračun za vodnu naknadu (1 primjerak), izvadite novi katastarski plan (4 primjerka), novi gruntovni izvadak (1 primjerak). Ako ste iz Zagreba i ako živite na adresi nekretnine koju hoćete legalizirati, izvadite i uvjerenje o prebivalištu za sebe i sve ukućane koji su tu prijavljeni od 21. 3. 2012., kupite biljege za 70 kuna, ispunite zahtjev i predajte sve zajedno u pisarnicu nadležnog lokalnog upravnog tijela. Ima i drugi način; izvadite katastarski plan i gruntovni izvadak i naručite od ovlaštenog ureda ili tvrtke koja se time bavi kompletnu dokumentaciju za legalizaciju. Oni će sve pripremiti u dovoljnom broju primjeraka, ispuniti zahtjev, a vi ćete predati zahtjev uz 70 kuna biljega i uvjerenje o prebivalištu (ako ste iz Zagreba).

3. Suprug i ja kupili smo kuću u Karlovcu 2004. godine. Kuća ima građevinsku dozvolu iz 1968. godine i upisana je u katastru, ali u dvorištu je sagrađena dvorišna zgrada za koju je bivši vlasnik rekao da za nju nije trebala građevinska dozvola, a koja se sastoji od ostave, garaže i drvarnice, a površina joj iznosi ukupno 50 četvornih metara (dimenzije 10 x 5 m). Ako se ne varamo, možemo je legalizirati temeljem članka 14. kao pomoćnu zgradu jer ima samo jednu etažu i vidljiva je na digitalnim ortofoto kartama. Ono što nas muči jest to što je u nastavku započeta nekakva prostorijica i nikada nije zatvorena. Ima zapravo jedan zid i s dvije strane nije zatvorena, a jednim se zidom naslanja na naprijed navedenu pomoćnu građevinu. S jedne strane postoji potporni stup, tako da je zapravo više terasa (nadstrešnica) nego prostorija jer je prijašnji vlasnik iznad te dvije "građevine" stavio zajednički krov. Dimenzije su nadstrešnice su 3 m x 5 m. Naše pitanje glasi:

a) možemo li legalizirati zgradu od 50 m2 kao pomoćnu zgradu, a natkriveni prostor tretirati kao nadstrešnicu od 15 m2 kojoj ne treba legalizacija,

b) trebamo li svaku zasebno legalizirati kao pomoćnu zgradu bez zbrajanja kvadrature,

c) moramo li obaviti postupak legalizacije kao da je jednostavna zgrada.

Kako legalizirati naše prostorije, a da sve bude u skladu sa zakonom?

S obzirom na to da nadstrešnica i dvorišna zgrada imaju jedan krov i s obzirom na to da je njezina konstrukcija oslonjena na postojeći objekt, objekt trebate legalizirati kao jedan, kao što ste i sami rekli, prema postupku za jednostavne zgrade. To je jedini zakonski put. Snimkom će se utvrditi u kojem je obimu radova nadstrešnica dovršena i steći će se mogućnost za njezino dovršenje, ako to budete željeli.

4. Živimo u zidanoj baraci koja je izgrađena za vrijeme 1. svjetskog rata, a zemlja i nekretnina u vlasništvu su Grada Dubrovnika. Je li u ovom slučaju potrebna legalizacija?

S obzirom na to da je riječ o objektu koji je izgrađen prije 1968. godine isti nije potrebno legalizirati.

5. Imam pitanje u vezi s potrebnom legalizacijom dijela stana. Prema nacrtu, stan ima ucrtanu lođu koja je danas zatvorena i dio je blagovaonice. Prilikom njenog zatvaranja nije srušen ni jedan zid, bila je riječ o drvenoj konstrukciji u potpunosti te su isti prozori (zajedno s originalnim drvenim okvirima) samo gurnuti prema van i sada su u istim okvirima kao što je i lođa prema nacrtu. Prema zemljišnim knjigama i gruntovnici kvadratura lođe također je uračunata u sveukupnu kvadraturu stana. S obzirom na navedene podatke, je li potrebno legalizirati prenamijenjen prostor?

Da, Vašu je lođu potrebno legalizirati jer je ona bitno promijenila funkciju – sada je dio sobnog prostora.

6. Vlasnik sam privatne kuće u Rijeci (na Drenovi), tlocrtne površine 92 četvorna metra ili stambene 150 četvornih metara (prizemlje i suteren) izgrađene 1845. godine. Na postojeću kuhinju, probivši vanjski zid kuće, nadogradio sam dio tlocrtne dimenzije 2 x 1 metar, visine 2,5 metara 1990. godine. Ne postoje nikakvi nacrti kuće (koju sam naslijedio od roditelja), a koja se nalazi uz glavnu cestu. Nadogradnja je izvršena unutar moga terena. Zanima me što sve trebam učiniti da bi to bilo legalizirano i koliko novca bi to stajalo?

U našim odgovorima doista nismo imali ovakav slučaj. Nadogradnju koju ste napravili u svakom slučaju trebalo bi legalizirati, no put ili priprema za legalizaciju ovisi o dokumentaciji koja postoji za kuću. Prvo bi trebalo provjeriti je li prikazana na zračnoj snimci koja je izrađena 1968. godine, a to znači zatražiti uvjerenje da je zgrada izgrađena prije 1968. godine. Ako nije bila snimljena (a to je moguće), treba provjeriti postoji li ikakva dokumentacija za Vašu zgradu u državnom arhivu, a ako je ni tamo nema, onda treba za taj stari dio ishoditi uvjerenje o vremenu izgradnje (za njega se radi tehnička dokumentacija propisana posebnim propisima), a potom napraviti dokumentaciju za legalizaciju nadograđenog dijela. Ako će se dogoditi baš ovo posljednje, tj. ako treba ishoditi uvjerenje o vremenu izgradnje, savjetujemo da izradu dokumentacije i za uvjerenja i za legalizaciju naručite kod istog ureda. Dio dokumentacije se preklapa, pa bi troškovi trebali biti niži.

>> Sve o legalizaciji čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije