Tajno modrićevo liječenje:

Faktori rasta iz Lukine krvne plazme trebali bi ubrzati oporavak tetive

Luka Modrić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
01.12.2014.
u 22:21

Ako Luka pristupi metodi, medicinska sestra izvadit će mu krv, centrifugirat će je te razdvojiti plazmu od crvenih i bijelih krvnih stanica.

Dok su se njegovi suigrači pripremali za utakmicu u baskijskom gradiću Eibaru, Luka Modrić (29) tajno je otputovao u 40 kilometara udaljenu Vitoriju, glavni grad sjeverne pokrajine Baskije. Ne gubeći vrijeme, zaputio se ravno u bolnicu Vithas San José gdje se našao s liječnikom Mikelom Sánchezom, čovjekom za kojeg tvrde da radi čuda.

Upravo se tome nada Florentino Pérez, predsjednik Real Madrida, nakon što je od klupskih liječnika dobio potvrdu da će Modrić, zbog pucanja tetive lijeve noge, biti izvan terena čak četiri mjeseca.

Realovi liječnici ne isključuju niti kirurški zahvat, no prije nego donesu konačnu odluku inzistirali su da hrvatskog reprezentativca pregleda doktor Sánchez. Kroz njegove ruke prošli su španjolski tenisač Rafael Nadal, napadač Juventusa Fernando Llorente i košarkaš New York Knicksa José Manuel Calderón.

Baskijski doktor pionir je u agresivnom liječenju matičnim stanicama i faktorima rasta, metodi od koje je lani odustao najbolji igrač svijeta Cristiano Ronaldo. Liječenje se, naime, obavlja krvlju pacijenta jer sadrži faktore rasta koji ubrzavaju obnavljanje tkiva te suzbijaju bol.

Ako Luka pristupi metodi, medicinska sestra izvadit će mu krv, centrifugirat će je te razdvojiti plazmu od crvenih i bijelih krvnih stanica. U plazmi se nalaze faktori rasta koje će zatim ubrizgati u Modrićevu popucanu tetivu. Bude li sve u redu, oporavak bi trebao biti brži nego što se očekuje.

Tenisač Nadal imao je kronične probleme s koljenima, podvrgnuo se ovom tretmanu izbivajući s terena šest mjeseci pa se lani vratio pobjedama. Ordinaciju je zatim posjetio Ronaldo, ozlijeđenog lijevog koljena. S obzirom na to da je riječ o agresivnom načinu liječenja, doktor Sánchez mu je savjetovao da odustane. Ronalda, međutim, nije boljelo kao Nadala. Modrić je, pak, sletjevši na madridski aerodrom rekao: – Jako me boljelo i još me boli.

Ne čudi stoga što su u Eibaru igrači Real Madrida istrčali u dresovima na kojima se isticao natpis: "Ajmo, Luka". Trener Ancelotti želi ga psihološki podržati.

– Lukina ozljeda je ozbiljna. Ne znamo kada će se vratiti – istaknuo je.

Trenerov čovjek od povjerenja, talijanski nutricionist Francesco Avaldi, preuzima Modrića čim ga puste liječnici.

– Kada igrač najviše razine ne trenira zbog ozljede, jasno je da mora promijeniti režim prehrane kako se ne bi udebljao – kaže Avaldi. – Kada ponovno počne trenirati, prilagođavat ćemo mu hranu tako da promjena ne bude drastična i ne stvori mu probleme – dodaje.

Ancelottijev tim iz Milana

Nutricionisti Real Madrida kontroliraju svakog igrača. Francesco Avaldi s nogometašima najviše razine počeo je raditi upravo ondje gdje se Luka Modrić ozlijedio – na San Siru. U sklopu centra Milan Lab radio je s nogometašima Milana od 2002., a onda ga je Ancelotti, bivši trener crno-crvenih, doveo u Madrid.

Do utakmice s Italijom Modrić je u tijelo unosio između 50 i 55 posto ugljikohidrata, od 25 do 30 posto proteina, a ostatak su bile masti poput maslinovog ulja.

– Tako radi motor sportaša – objašnjava Avaldi. Kada je igrač pod većim teretom, propisuje mu više hrane s proteinima poput mesa, ribe i povrća. Modrić sada uglavnom jede tjesteninu, rižu i žitarice.

– Fizička obnova igrača je ključna i po tome se vidi rad trenera. Isto kao što je važno održavati jedinstvo ekipe, njihovo zajedništvo, tako je važno znati ih odmoriti i osvježiti – napominje Avaldi.

Njegov suradnik, biokemičar Alberto Dolci, ističe: – U Milanu smo igračima produživali karijere. Uzmite samo primjer Maldinija, Costacurte i Inzaghija.".

Branič Paolo Maldini završio je igračku karijeru u Milanu sa 41 godinom, isto kao i branič Alessandro Costacurta. Napadač Filippo Inzaghi oprostio se od Milana u 39. godini.

Kada se Modrić vrati na travnjak, najvjerojatnije u veljači, ovi ljudi stavit će ga u novi program. Do tada Ancelotti mora naći adekvatne zamjene.

– Klasična opcija mi je ubaciti Khediru. On i Kroos su vezni par svjetskog prvaka Njemačke. Ako ne bude fizički spreman, ulazi Isco – kaže talijanski trener.

U prošlom kolu, u pobjedi 4:0 nad Eibarom počeo je Isco. Izostanak Modrića nije se primijetio pa je Ancelotti u 50. utakmici na klupi Reala ostvario 37. pobjedu. Blizak je igračima, sastao se s Modrićem odmah nakon ozljede i povratka u Madrid, a prošli vikend je na klupi proslavljao Ronaldov gol, skačući na isti način kao i napadač.

James: Nadomjestit ćemo ga

Ozljedu hrvatskog veznjaka iskoristio je za poziv Álvaru Medranu, 20-godišnjem veznom igraču iz podmlatka koji u drugoj ligi nastupa za Castillu, odnosno drugu momčad Reala. Svojim potezima jedini podsjeća na Modrića pa su ga novinari nedavno prozvali novim Lukom. Ali tada nitko nije očekivao da bi u prvi sastav mogao ući baš izostankom Hrvata.

– Priključili smo ga zbog Modrićeve ozljede. Kada ga ne budemo trebali, vratit će se u Castillu. S nama će trenirati do Lukina povratka – kaže Ancelotti.

Direktor kluba Emilio Butragueño kaže: – Ovo s Modrićem baš je bio peh. Bio je u fantastičnoj formi. Ne skriva zabrinutost zbog težine ozljede.

– Ozljeda je delikatna i potrebno je sve učiniti da se dobro zaliječi.

Kolumbijac James Rodríguez, koji je na prsima imao natpis potpore Luki, uvjeren je da će klub nastaviti pobjednički niz i nakon 14 pobjeda. – Imamo igrače koji mogu nadomjestiti Modrića – smatra.

Branič Dani Carvajal, pak, nesretan je zbog izostanka igrača s brojem 19.

– Ozljeda ga je pogodila. Dva mjeseca je igrao čudesno i onda se to dogodilo...

Real razmišlja poslati Modrića na oporavak u Zadar, grad koji voli i gdje bi vjerojatno lakše podnio ozljedu. No, mišljenje doktora Sáncheza i ostalih stručnjaka bit će presudno.

Carvajal pak ne dvoji u uspješan oporavak gdje god on bio:

– Luka je snažan momak, uvijek nas ohrabruje i širi pozitivnu atmosferu. Zato ga volimo.

>> Modrić će pauzirati tri mjeseca, Real će zbog ozljede dobiti 1.6 milijuna eura

>> Modrić i Rakitić kandidati za Uefinu momčad godine!

>> Nakon Uefe i Fifa nominirala Modrića za momčad godine!

Komentara 2

Avatar Francek007
Francek007
19:51 03.12.2014.

???? nisi u pravu ovo nije doping jer se ne radi o dodavanju krvnih zrnaca nego laički rečeno filtraciji njegove krvi.... Osim toga po toj logici onda niti Ivica, Janica Bode Miler Hircher i 50 posto skijaša nebi smili uopće pristupiti profesionalnim takmičenjima.....

VL
????
23:32 01.12.2014.

Koliko ja znam to je doping. Tako su austrijski biatlonci pokušali na jednim OI pa su ih ulovili i kaznili. S istom ovom metodom su si povećali transport kisika dodavanjem crvenih krvnih zrnaca. U ovom slučaju će se doping izvršiti plazmom. Luka, ostavi se ti ovoga, samo možeš dobiti kaznu od UEFA-e/FIFA-e, a možda upravo to i je cilj ovih španjolskih cigana (nisam mislio uvrijediti Rome ovime, isključivo na Španjolce se odnosi).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije