Zaključak vještaka u Vrapču

Filip Zavadlav raspravno je sposoban, vraća se u sudnicu

Split: Započelo ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
08.03.2023.
u 09:35

Vještaci su napisali kako Filip Zavadlav jasno razumije zašto ga se tereti, on razumije svoj položaj, položaj drugih sudionika u sudskom postupku i shvaća koje su pravne posljedice postupka. On je sposoban dogovarati obranu sa svojim odvjetnikom, zaključili su što znači da će ponovno na optuženičku klupu.

Filip Zavadlav raspravno je sposoban, zaključili su vještaci u Psihijatrijskoj klinici Vrapče gdje ga je sutkinja Višnja Strinić poslala na vještačenje nakon što se na početku ponovljenog suđenja za trostruko ubojstvo u splitskoj Varoši u sudnici služio isključivo talijanskim jezikom tražeći prevoditelja. Međutim, ništa time nije dobio.

Vještaci su napisali kako Filip Zavadlav jasno razumije zašto ga se tereti, on razumije svoj položaj, položaj drugih sudionika u sudskom postupku i shvaća koje su pravne posljedice postupka. On je sposoban dogovarati obranu sa svojim odvjetnikom, zaključili su što znači da će ponovno na optuženičku klupu.

"On je osoba koja je odrasla u nepovoljnim obiteljskim i životnim okolnostima. On pokazuje simptome miješanog poremećaja ličnosti s antisocijalnim, narcističkim i histrioničnim elementima. Ne boluje od prave duševne bolesti, psihotičnog poremećaja, nema ovisnosti o alkoholu ili psihoaktivnim sredstvima" utvrđeno je u klinici Vrapče u kojoj je Zavadlav bio posljednjih mjesec dana.

Video: Suđenje Filipu Zavadlavu: Nisam kriv, oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir!

Na Županijskom sudu u Splitu će se ponovno naći u drugoj polovici idućeg tjedna za kada je sazvana iduća rasprava, odnosno početak novog suđenja na kojemu bi se trebao izjasniti o krivici. Filip Zavadlav u prvom je postupku bio osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Marina Torlaka, Jurice Ožića Paića i Marina Bobana, ali Visoki je sud presudu ukinuo i naložio da se u novom suđenju veća pozornost posveti utvrđivanju motiva.

U prvom postupku nije utvrđeno kako je ubojstva počinio iz bezobzirne osvete kako je navelo tužiteljstvo pa je osuđen za tzv. obična, a ne teška ubojstva kako ga tereti optužnica. Dokaže li se kako su ubijeni bili dileri koji su prodavali drugu njegovom bratu Stanislavu, dolazili kod njih kući i pokušavali utjerati dug, Filip Zavadlav u drugom bi postupku mogao dobiti i maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije