SMJENA PROVEDENA EKSPRESNO

Filipović je sedmi ministar koji je morao napustiti Plenkovićevu Vladu u ovom mandatu

Varaždin: Milanović i  Filipović na svečanom otvorenju najvećeg data centra u Hrvatskoj DC North
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
12.12.2023.
u 19:02

Današnjom smjenom Davora Filipovića aktualna Plenkovićeva Vlada daleko je od one iz proteklog saziva, iz koje je, uglavnom pod pritiskom korupcijskih afera i nerazjašnjenih imovinskih pitanja, otišlo čak 15 ministara.

Davor Filipović sedmi je ministar koji je morao napustiti Plenkovićevu Vladu u ovom mandatu i jedan od rijetkih čija je smjena provedena ekspresno, odmah po medijskoj objavi kompromitirajućeg materijala protiv njegova savjetnika Jurice Lovrinčevića.

Mjesta za taktiziranje s odlaskom iz Vlade nije imao ni Darko Horvat, ministar graditeljstva koji je u veljači 2022. godine završio u pritvoru pod optužbom za pogodovanje pri dodjeli novca iz programa Ministarstva gospodarstva, kojem je ranije bio na čelu. A kako se iz pritvora ne može voditi ministarstvo, Horvat je podnio ostavku, koju je Plenković i prihvatio, negodujući pritom da je DORH izabrao neobičan tajming za privođenje ministra, baš u tjednu u kojem je Vlada nizala uspjehe.

Dvojicu članova Vlade koje je zahvatila ista istraga, potpredsjednika Borisa Miloševića i ministra rada Josipa Aladrovića, premijer je dugo branio pozivajući se na presumpciju nevinosti, no na kraju su morali otići u rekonstrukciji u travnju iste godine, da bi dva mjeseca poslije "zaradili" USKOK-ove optužnice, zajedno s bivšim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i drugima. Zajedno s njima Vladu je napustio i Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva koji je sam tražio da ga se razriješi, što je službeno objašnjeno kao "zamor materijala", iako se i njega u to vrijeme počelo vezivati uz aferu Vjetroelektrane, u kojoj ga je pred USKOK-ovim istražiteljima optuživao njegov bivši bliski suradnik Domagoj Validžić.

U srpnju prošle godine Vladu je svojevoljno napustio i ministar financija Zdravko Marić.

VEZANI ČLANCI:

U siječnju ove godine smjene su dočekali ministar graditeljstva Ivan Paladina, koji nije ispunio očekivanja vezana uz obnovu, te Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, koja se medijima požalila da trpi prijetnje jer je prerevno surađivala s europskim istražiteljima vezano za nabavku softvera za njezino ministarstvo u vrijeme dok ga je vodila Gabrijela Žalac. Plenković joj je zamjerio što je u medije izišla prije nego što je njega obavijestila o navodnim prijetnjama pa ju je razriješio uz objašnjenje da ministrica više ne uživa njegovo povjerenje. Iako se u kuloarima govorilo kako je zapravo jedva čekao razlog da se riješi pouzdanice Ivana Anušića, sadašnjeg potpredsjednika Vlade s kojim je tada bio u lošim odnosima.

U studenom je s funkcije ministra obrane razriješen Mario Banožić, nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnji vozač kombija s kojim se ministar sudario.

Današnjom smjenom Davora Filipovića aktualna Plenkovićeva Vlada daleko je od one iz proteklog saziva, iz koje je, uglavnom pod pritiskom korupcijskih afera i nerazjašnjenih imovinskih pitanja, otišlo čak 15 ministara. Iako Filipovićev odlazak ne mora biti i zadnji, budući da se po nekim resorima već dulje vrijeme motaju istražitelji, s obzirom na blizinu parlamentarnih izbora, teško da će biti srušen taj rekord. 

VIDEO Plenković smijenio Davora Filipovića i Juricu Lovrinčevića

Komentara 13

IC
ICCO
19:15 12.12.2023.

Smijenio je više ministara nego Burkina Faso, Uganda, Haiti, Kongo i Obala Bjelokosti zajedno.

TR
Tripoli
19:16 12.12.2023.

Taj tutlek nigdar ni ni trebal biti minister..

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
19:12 12.12.2023.

Filipović je kriv jer je savjetnik kojeg je izabrao okolo krao, a Plenković nije kriv što je 30 ministara koje je izabrao okolo kralo, varalo, pljačkalo i gazilo ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije