'IMAMO JOŠ MEHANIZAMA'

Filipović odlučan: Vraćamo cijene od 31. prosinca!

Zagreb: Davor Filipović obratio se medijima nakon sjednice Vlade RH
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
05.01.2023.
u 14:28

Vlada je donijela mjere protiv neopravdanog dizanja cijena. Premijer Plenković najavio je slanje brojnih inspekcija, a trgovcima je naloženo da vrate cijene na one od 31. 12. 2022. godine.

Vlada je danas na sjednici donijela mjere protiv neopravdanog dizanja cijena. Premijer Plenković najavio je slanje brojnih inspekcija, a trgovcima je naloženo da vrate cijene na one od 31. 12. 2022. godine. Zaključkom se obvezuju svi poslovni subjekti koji su povisili cijene roba i usluga protivno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u RH da revidiraju maloprodajne cijene svojih roba i usluga sukladno temeljnim načelima, pravilima i zakonima i to tako da budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na Staru godinu, izvijestio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

"Na današnjoj sjednici Vlade donijeli smo zaključak kojim se obvezuju svi trgovački subjekti da vrate svoje cijene na 31. prosinca 2022. godine. Time se obvezuju i svi odgovorni subjekti za nadzor da ga obave i da nas o svemu obavijeste", rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović. 

Na pitanje novinara zašto bi poduzetnici poštovali zaključak Vlade koji nije obvezujući ni za koga, ministar je dao naznačiti da je Vlada spremna na neke nove poteze kako bi zaštitila standard građana. "Ovo nije nikakva molba, nego obvezujući zaključak. Zaključak Vlade itekako obvezuje svakog poduzetnika, svaki subjekt. Da imate pred sobom zaključak Vlade. biste li ga odlučili poštovati?" upitao je Filipović. 

"Mislim da u ovim trenucima trebamo svi postupati partnerski, ne može nitko loviti u mutnom, tu su nadležne institucije, a postoji još mehanizama kojima mi, kao Vlada, možemo zaštititi standard naših građana", zaključio je objasnivši kako Vlada može i ići na ograničavanje cijena nekih artikala. "Ovaj zaključak ide u smjeru toga da vraćamo cijene od 31.12. Imamo dodatne mehanizme i nadam se da ih nećemo trebati koristiti, da će svi shvatiti ovu situaciju i da će se svi ponašati društveno odgovorno." 

"Osvijestimo se svi, građani su na prvom mjestu, ne vjerujem da je ikome od tržišnih subjekata u interesu da ima cijene na temelju jesenskih paketa mjera. Mi nećemo kao Vlada dozvoliti podizanje cijena kao što su to neki učinili, pa i do 80 posto. Ovo je bio pokušaj dijela onih da iskoriste konverziju valute, a ovaj će zaključak biti na snazi dok god građani šalju prigovore. Cijene su zamrznute za vrijeme dok se to ne razriješi', rekao je ministar. 

Na pitanje novinara o najavi telekoma kako će poskupiti njihove usluge, ministar je odlučno rekao kako se i na njih odnosi ovaj zaključak Vlade. "Telekomi plaćaju puno jeftiniju struju intervencijom Vlade i s njihove strane nije opravdano nikakvo poskupljivanje usluga. Pozivam ih da revidiraju razmišljanje o poskupljenju, jer njihove najave svakako vidim kao problem. Svi su dužni voditi računa o standardu građana, a ove odluke trebaju se pridržavaju svi u lancu. Te priče tko je što podigao ili slično, moram priznati u ovom nas trenutku ne zanimaju. Kontrolirali smo cijenu goriva, niste vidjeli nikoga da je snizio cijene kad su pale cijene goriva, spuštali smo PDV i nikad se nije dogodilo da ste vidjeli niže cijene. Još ću jednom ponoviti, ovo je obvezujući zaključak, itekako ćemo pratiti što će se događati, sve institucije će raditi punom parom, a napominjem da Vlada još ima mehanizama kako bi očuvala standard građana", kaže ministar. 

Naglasak je, kaže ministar, na tome da je Vlada poduzimala sve mjere da pomogne standardu građana, držala pod kontrolom cijenu plina, struje, goriva te donosila pakete zaštitnih mjera kako bi pomogla poduzetnicima da zadrže radnike i isplate plaće u vrijeme pandemije, a nismo vidjeli da su cijene padale kada su određene usluge pojeftinile.

"Sada je krajnje vrijeme da poduzmemo posljednje korake i pošaljemo poruku da smo svim sredstvima spremni štititi standard hrvatskih građana", rekao je.

Zadužene brojne institucije

Radi praćenja tih zaključaka i sprečavanja negativnog učinka na potrošače, zadužuju se Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska narodna banka, HANFA, HROTE i Agencija za obalni i linijski promet da bez odgode provedu pojačani nadzor poslovnih subjekata.

Također se zadužuje Ministarstvo gospodarstva da intenzivira aktivnosti koje će omogućiti potrošačima praćenje cijena roba i usluga na različitim prodajnim i uslužnim mjestima radi potpunog, pravodobnog i cjelovitog informiranja potrošača. Ministarstvo poljoprivrede zadužuje se za praćenje kretanje cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo financija i druga nadležna državna tijela zadužena su da na temelju prikupljenih podataka i analiza razmotre pripremu izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata Vlade kako bi se još bolje zaštitili potrošači.

.



 

Komentara 34

DU
Deleted user
13:55 05.01.2023.

Misli li Vlada na sugrađane kada imamo najveći PDV u Europi, kada imamo stotine parafiskalnih nameta, kada imamo trošarine na sve i svašta, kada imamo porez nakon poreza...?

LO
Lolita3
14:08 05.01.2023.

Ne kupujte. Kupujte samo neophodno. To je jedini način da ove se.onje dobiju lekciju koju zaslužuju. Pa kad oni ne budu imali za plaće, onda će razmisliti.

ME
MehutoGonzales
14:05 05.01.2023.

Samo vi možete gurati ruke u đepove građana i građevina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije