industrija

Formiraju se građevinske čestice od najmanje 10.000 kvadrata

industrija (1)
Lj. Risek
24.11.2011.
u 10:30

Otkupljeno zemljište građanima je plaćeno 630.000 kuna, a dio novca za otkup osiguran je uštedom u javnim nabavama za komunalno opremanje Poslovne zone Ivanec – istok

Gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec za ovu je godinu završila s otkupom zemljišta od privatnih vlasnika na području buduće Industrijske zone. Po cijeni od 15 kuna po kvadratu, od četrdesetak vlasnika otkupljeno je 43.000 četvornih metara površine. Građanima je zemljište plaćeno ukupno 630.000 kuna. Industrijska zona uredit će se na 300.000 kvadrata, a formiranjem okrupnjenog koridora na 4,3 hektara faktički je počela realizacija prve faze pripreme Industrijske zone za poduzetnička ulaganja velikih industrijskih ulagača.

– Svim građanima otkupljeno zemljište plaćeno je u roku petnaest dana od sklapanja kupoprodajnog ugovora. Imovinsko-pravni odnosi s građanima riješeni su, a tvrtka Poslovna zona površine je prenijela u svoje vlasništvo. Novac za otkup osiguran je iz dijela kredita koji je prije nekoliko godina uzet za opremanje Poslovne zone Ivanec – istok, a dio sredstava uspjeli smo uštedjeti kroz postupke javne nabave. Točnije, na natječajima za komunalno opremanje zone neke smo poslove uspjeli dogovoriti puno jeftinije od predviđenog pa smo time dio novca „oslobodili“ za otkup zemljišta  – izjavila je direktorica mr. Lana Labaš.

Otkupom površina stvoreni su glavni preduvjeti za izradu parcelacijskog plana, a on će se početi raditi početkom iduće godine, čim stigne potvrda urbanističkog plana. Njegova izrada je u tijeku, to više što on mora uvažiti i činjenicu da upravo tim koridorom prolazi i pravac buduće brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina.  

Pošto će parcele u Industrijskoj zoni biti namijenjene velikim industrijskim pogonima i skladišnim kapacitetima, njihova površina neće biti manja od 10.000 kvadrata. Komunalno opremanje zone vodom, plinom, kanalizacijom i putovima počet će nakon izrade glavnog projekta, a tempo radova ovisit će i o potporama s državne razine.  

Više zainteresiranih poduzetnika već se raspitivalo o mogućnosti ulaska u Industrijsku zonu.

– Dok su neki od njih bili u fazi ispitivanja „terena“, poneki investitori dolazili su s konkretnim ponudama. Međutim, odbili smo ih zato što kane zaposliti vrlo mali broj ljudi, a namjera s kojom smo pokrenuli projekt Industrijske zone upravo je suprotna, a to je zapošljavanje što većeg broja radnika – ističe mr. Labaš.

 

Nekima na račune sjelo i 58.000 kuna

Premda su neki građani isprva negodovali zbog otkupne cijene od 15 kuna, smatrajući je preniskom, pokazalo se da je ona (za zemljište ispod pruge, većim dijelom obraslom nekoliko metara visokom trskom i šašem, za koje nitko nije bio zainteresiran) ipak korektna, to više što je na račune pojedinih vlasnika nakon kupoprodaje „sjelo“ i više od 58.000 kuna. Premda se građani koji imaju zemljište na području zone i dalje javljaju i raspituju za mogućnosti otkupa, iz Poslovne zone poručuju da je plan otkupa za ovu godinu ispunjen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije