STROGO ZAŠTIĆENE VRSTE

FOTO Dvojac snimljen na Braču: Pogledajte što su nosili u kutijama, traži ih policija

Morski.hr
19.07.2024.
u 17:02

Mještani navode kako je dvojac prijavljen policiji ,no oni su uspjeli pobjeći

Muškarac i žena snimljeni su u Postirama na otoku Braču kako u kutijama nose strogo zaštićene školjke - periske. Njihovo izlovljanje strogo je zabranjeno zakonom, no dvojac je svejedno snimljen s čak pet ljuštura u kutijama.  Mještani navode kako je dvojac prijavljen policiji, prenosi Morski.hr, no oni su uspjeli pobjeći, dok policija upozorava kako se radi o strogo zaštićenoj školjci čije je vađenje i posjedovanje zabranjeno.

''Zabranjeno je držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki iz prirode strogo zaštićenih vrsta. Zakonom o zaštiti prirode regulirana je zaštita strogo zaštićene životinje, a školjka je živo biće  te ih je zabranjeno ''uzeti iz prirode, namjerno uhvatiti i/ili ubiti, namjerno oštetiti i/ili uništiti njihove razvojne oblike, namjerno uznemiriti, naročito u vrijeme razmnožavanja, migracije i hibernacije, oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja te prikriti, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ili na bilo koji način pribaviti i preparirati'', navodi se u Zakonu o zaštiti prirode.

No, nije to jedini slučaj zabilježen proteklih dana. Splitsko-dalmatinska policija objavila je kako su uhvatili i 67-godišnjeg Hrvata koji je pokušao uvesti 37.95 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova iz BiH. Zbog toga će protiv njega biti podnesena kaznena prijava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu. 

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Plavi ekrani, otkazani letovi i vlakovi koji stoje: Pogledajte kaos diljem svijeta zbog globalnog IT kvara

1/23

Komentara 6

Avatar Asterix
Asterix
17:40 19.07.2024.

Koja je svrha članka ako su im zamagljena lica?

ŠS
Štap sa glavom
17:47 19.07.2024.

Ako su uhvaćeni u nedozvoljenoj radnji zbog čega su im face skrivene?

OP
Ocvali pupoljak
20:11 19.07.2024.

Pet godina zatvora za svakoga i 100 tisuća eura da budu beskučnici kafa izađu van. Pa tko voli neka izvoli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije