KOD KUĆE JE NAJSKUPLJE

FOTO Finci i Austrijanci zarađuju znatno više nego Hrvati. Pogledajte koliko isti proizvodi koštaju tamo: 'Bijesna sam'

Cijene dezodoransa
Foto: Dario Topić
1/5
24.09.2024.
u 10:41

"Uočili ste drastično poskupljenje nekog proizvoda? Od nove cijene vam se digla kosa na glavi? Javite nam na dojavi@vecernji.net ili na WhatsApp +385916300147"

Proteklih tjedana pisali smo o zabrinjavajućem porastu cijena proizvoda u Hrvatskoj. Nedavno smo istaknuli značajno povećanje cijene Kanditove čokolade s rižom od 300 grama, koja je u Hrvatskoj sa 6,29 eura skočila na 8,99 eura. Međutim, nakon nekoliko dana stigao nam je odgovor iz Kandita u kojem su pojasnili da je cijena čokolade naknadno spuštena na 6,19 eura.

Željeli smo čuti vaša iskustva o poskupljenjima, pa smo vas zamolili da nam javite ako ste primijetili drastičan rast cijena nekih proizvoda. U posljednje vrijeme svakodnevno primamo vaše komentare i dojave. Jedan od primjera koji nas je zaintrigirao odnosi se na dezodorans u spreju od 150 ml Nivea Cool Kick, čija cijena u Finskoj, u trgovini Normal, iznosi 2,20 eura, dok je u Hrvatskoj, primjerice u dm-u, gotovo dvostruka – 3,80 eura. Navedenoj trgovini poslali smo upit o razlikama u cijenama. Kada nam odgovor pristigne, objavit ćemo ga.

Cijene dezodoransa
1/5

Osim toga, u hrvatskom dm-u značajno je skuplja i cijena hrane za mačke, barem kada je riječ o pakiranju od 1,2 kilograma brenda Dein Bestes. U Austriji taj proizvod u dm-u, kako nam javlja čitateljica, trenutačno košta 3,65 eura, dok se u Hrvatskoj isto pakiranje prodaje za 4,75 eura. "Kako imam tri mačke, jedan velik dio kućnog budžeta odlazi i na hranu za njih. Mokru hranu uglavnom kupujem u dm-u, i to mjesečno najmanje 10 komada. Bijesna sam zbog razlike u cijeni", žali nam se čitateljica.

Spomenimo i da je u Hrvatskoj prosječna neto plaća za srpanj 2024. iznosila 1.315 eura, dok je medijalna neto plaća bila 1.130 eura. S druge strane, u Finskoj prosječna plaća i prihodi od naknada u siječnju 2024. iznosili su 3160 eura. Što se tiče Austrije, Finanz početkom 2024. piše da je prosječna mjesečna bruto plaća bila 4123 eura, što je oko 2744 eura neto.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Gliser od 70.000 eura leži u plićaku: Potopljen već dva tjedna, jedan krivi korak dijeli Split od katastrofe

Cijene dezodoransa
1/10

Komentara 4

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
10:52 24.09.2024.

Kad će ljudi shvatiti da sami odlučujemo! Nemojmo to više kupovati - bojkot svega na mjesec dana, pa da vidiš kako će cijene padati.

EJ
ejStef
11:02 24.09.2024.

Porezna politika, troškovi poslovanja, birokracija, nedostatak konkurencije itd. Izvlačenje na pohlepne trgovce je smiješno, to je populizam za mase koje ne razmišljaju. Kako se ono kaže - riba smrdi od glave...

MO
Moslavina
11:43 24.09.2024.

Još jedan negativistički napisan članak. Tko kaže da su usporedbe točne, da su proizvodi identični itd. Ako baš hocete kozmetiku i hranu za životinje možete kupiti u svim trgovačkim lancima. Ako je DM skup odite u BIPU ili drugdje. Sve je točno to da su u Finskoj i drugdje veće plaće ali se u Hrvatskoj bolje i ugodnije živi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije