Gladne i iscrpljene

FOTO Što se događa s lastavicama: I ptice pate zbog nagle promjene vremena, ovako im možete pomoći

Lastavice uživaju na kiši
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
17.09.2024.
u 12:24

Gladne i iscrpljene, lastavice su prisiljene tražiti sklonište u toplim kutcima i često se skrivaju u neobičnim mjestima. Ako naiđete na lastavicu u ovakvom stanju, preporučuje se da je smjestite na toplo i nahranite crvićima ili mačjom mokrom hranom

Veterinarska stanica Prelog - Ambulanta za male životinje upozorava na problem s lastavicama uslijed nagle promjene vremena. Zbog niskih temperatura i kiše ove ptice suočavaju se s teškim uvjetima za pronalaženje hrane te su često pothlađene.

Gladne i iscrpljene, lastavice su prisiljene tražiti sklonište u toplim kutcima i često se skrivaju u neobičnim mjestima. Ako naiđete na lastavicu u ovakvom stanju, preporučuje se da je smjestite na toplo i nahranite crvićima ili mačjom mokrom hranom. "S prvim toplim danom možete ju pustiti u prirodu. Također, takve lastavice možete donijeti i kod nas na oporavak", pišu iz Veterinarske stanice Prelog.

- Ovih dana imamo puno poziva za mrtve i onemoćale lastavice i piljke nađene na tlu. Na žalost tome je doprinijelo jako, prijevremeno zahlađenje uz puno kiše (dok još nisu odletjele u toplije krajeve), pa su se pothladile i ne mogu uz to naći hranu, jer nema insekata po ovakvom vremenu. Gladuju, smrzavavaju se i na kraju umiru. Preživjele, bez mogućnosti lova na kukce, troše rezerve koje su im potrebne za put na jug. Stanje je jako teško kako kod nas, tako i u ostatku Europe. Stradalo je na tisuće i tisuće lastavica - kažu u udruzi za zaštitu divljih životinja AWAP koja je podijelila i nekoliko savjeta kako postupiti s nađenom promrzlom lastavicom ili piljkom. 

1. Skloniti s kiše 

2. Osušiti

3. Zagrijati (termofori, bočice s toplom vodom i slično...)

4. Tek kada se počnu micati dati hranu (crviće, kukce, namočene brikete za pse i mačke, crve brašnare)

5. Pričekati s puštanjem dok ne prestane padati kiša (po prognozi u četvrtak), odnosno dok ne bude temperatura iznad 15 stupnjeva

6. Ako već ne želite imati tolike "brige" pustite ih bar u šupe, štale ili druge objekte gdje mogu biti zaštićene od kiše i propuha, ali ne već pothlađene koje nađete na tlu

VEZANI ČLANCI:

Inače, i u utorak nas, prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje promjenljivo vrijeme. Na zapadu i sjeverozapadu i pretežno oblačno uz povremenu kišu, češću prijepodne, a uglavnom bez oborina očekuje se na istoku. Ponajprije na otvorenom moru mogući su i pljuskovi s grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren, u gorju mjestimice jak sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka, na udare i olujna bura, u Dalmaciji umjeren do jak istočnjak i jugo. Najniža temperatura između 7 i 12, na Jadranu od 12 do 16 °C. Najviša dnevna između 13 i 18, na Jadranu od 18 do 23 °C, prognozira DHMZ.

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Tisuće lastavica i čiopa uginulo zbog poplave i hladnoće u Austriji

Lastavice uživaju na kiši
1/8

Komentara 1

ŠS
Štap sa glavom
19:05 16.09.2024.

Kako ih nahraniti crvićima kada one koliko sam vidio hvataju samo kukce u letu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije