STRAVA ZBOG NEVREMENA

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Tisuće lastavica i čiopa uginulo zbog poplave i hladnoće u Austriji

Rivers in Vienna rise due to unusual heavy rainfall in parts of Austria
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/8
15.09.2024.
u 18:21

Kiša koja ne prestaje i hladnoća onemogućili su leteće kukce, glavnu hranu ptica, da budu aktivni.

U Beču i okolnim područjima, posljedice teške oluje i obilnih oborina postale su katastrofalne za mnoge, uključujući i lokalne lastavice i čiopa. Tijekom noći s subote na nedjelju, jaka kiša i hladnoća pogodili su Austriju, uzrokujući ozbiljne poremećaje u prometu i životnoj sredini.

U glavnom gradu Beču, dijelovi željezničkog i podzemnog prometa su prekinuti, a rijeka Wien i Dunavski kanal preplavili su prometne i pješačke staze. U predgrađu Penzingu, rijeka Wien je izašla iz korita, dok su kuće i ulice bile pod vodom.

Međutim, šteta nije samo infrastrukturna. Tisuće lastavica i čiopa su poginule zbog neuobičajeno loših vremenskih uvjeta. Kiša koja ne prestaje i hladnoća onemogućili su leteće kukce, glavnu hranu ptica, da budu aktivni. Zbog toga su mnoge ptice toliko oslabjele da više nisu u stanju letjeti i umiru od gladi ili hladnoće. Fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju ptice zbijene na prozorskim daskama i pločnicima, bez snage za migraciju prema jugu.

Austrijska udruga za zaštitu životinja Tierschutz Austria i BirdLife apeliraju na građane da pomognu iscrpljenim pticama. Apeliraju na prikupljanje i dostavu ptica u centre za spašavanje te upozoravaju da ptice traže utočište u stanovima, gdje predstavljaju opasnost zbog prozorskih stakala koja mogu uzrokovati ozljede. Skloništa za životinje traže volontere i dodatne resurse za pomoć u ovoj hitnoj situaciji.

Rivers in Vienna rise due to unusual heavy rainfall in parts of Austria
1/10

>>> FOTO Apokaliptični prizori diljem Europe: Rijeke se izlijevaju, gradovi tonu pod vodom, a povijesne poplave odnose živote

Rivers in Vienna rise due to unusual heavy rainfall in parts of Austria
1/38
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije