Novinarka i diplomatkinja Aurora Weiss

FOTO Milanović dobio novu izazivačicu: Na megdan mu ide i Dodikova savjetnica, podržava ju Borna Kotromanić

Zagreb: Aurora Weiss objavila kandidaturu za predsjednicu RH
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/30
11.09.2024.
u 14:34

Na upit je li joj otežavajuća okolnost za kandidaturu za hrvatsku predsjednicu to što je savjetnica predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i je li to sukob interesa, rekla je kako drži da to nije sukob interesa, iako je svjesna da je to otežavajuća okolnost. "No, ja sam profesionalac i stručnjak za vanjsku politiku i sigurnost", rekla je

Novinarka i diplomatkinja Aurora Weiss najavila je u srijedu predsjedničku kandidaturu ustvrdivši kako aktualni političari u RH nisu dorasli globalnim izazovima te da Hrvatska treba lidera koji će se znati s njima nositi. Ona se založila za povećanje predsjedničkih ovlasti koje bi uključivale domenu Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva obrane i sigurnosno-obavještajne službe.

Uloga predsjednika je predstavljati svoju državu svijetu, naglasila je i obećala da, ako to bude ona, da će to činiti dostojno. Po njezinu sudu, u Hrvatskoj proteklih nekoliko godina imamo premijera i nemamo predsjednika, već imamo oporbenog premijera, što je nedopustivo. Ulogu predsjednika treba jačati, posebno u vrijeme globalnih izazova, većim ovlastima, istaknula je.

Smatra da je potrebna osoba koja će hladne glave biti spremna razgovarati sa svim liderima i susjedima. Upozorila je kako je zapadni Balkan goruća točka ocijenivši da "uzavrela" situacija između Crne Gore i Hrvatske nikako nije opravdana. Drži kako se trebamo pomiriti s prošlošću, kao što je to učinjeno sa Srebrenicom, tako bi trebalo i s Rezolucijom o Jasenovcu. Upozorila je na problem ilegalnih imigracija s kojim se susreće Hrvatska i čitava Europa te naglasila kako je potrebno zaštiti europske granice i na taj način i europske vrijednosti. U Bosni i Hercegovini tri tamošnja naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi moraju biti ravnopravni.

U životopisu Aurora Weiss navodi da je radila kao UN-ov reporter, kao i izvjestitelj za brojne medije, BBC investigative, Balkansku istraživačka mrežu BIRN, Kleine Zeitung, Večernji list, 24 sata, Novu TV. Weiss ističe i svoje vještine u međunarodnim odnosima i diplomaciji diljem srednje i jugoistočne Europe. Od obrazovanja navodi novinarstvo te studije na Diplomatskoj akademiji u Beču te ističe angažman u Ujedinjenim narodima i OSCE-u.

VEZANI ČLANCI:

Nedavno je, kako navodi, preuzela ulogu savjetnice za međunarodne poslove i sigurnost u kabinetu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske. Na upit je li joj otežavajuća okolnost za kandidaturu za hrvatsku predsjednicu to što je savjetnica predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i je li to sukob interesa, rekla je kako drži da to nije sukob interesa, iako je svjesna da je to otežavajuća okolnost. "No, ja sam profesionalac i stručnjak za vanjsku politiku i sigurnost", rekla je te dodala da je učinila puno toga za Hrvatsku, među ostalim, pomogla da se "omekša" austrijski stav prema Hrvatskoj kako bi ušla u Šengen.

Upitana o ostalim predsjedničkim kandidatima, situaciju je slikovito opisala kako se "kobila utrkuje s kornjačama", a da ona nije kornjača. Dodala je da iz nje ne stoji nikakva stranačka infrastruktura i da je otvorena za podršku.

Zagreb: Aurora Weiss objavila kandidaturu za predsjednicu RH
1/30
Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Stradun
Stradun
15:39 11.09.2024.

Dotičnica ,koja je navodno stručnjakinja za mačevanje/ pilates /jahanje/borkinja za ljudska prava...(kad li to sve stiže?) nikako ne bi smjela biti i krugu natjecatelja/ica u utrci za Predsjedničko mjesto. To je naprosto sukob interesa.

Avatar Stradun
Stradun
15:49 11.09.2024.

Borkinja za ljudska prava! Prekrasno. Ali kako to ide skupa s njenim šefom?

LI
liberta
15:16 11.09.2024.

Ovo ko da gledaš film Glup i gluplji. Natjecanje počinje sa kreštalicama samo da osiguraju osipanje glasova u korist stand up komičara Baste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije