PREDSJEDNIČKI IZBORI

Ivana Kekin 'kasno' ušla u kampanju:: 'Šanse za drugi krug male, ali bit će zanimljivije'

storyeditor/2024-09-10/PXL_100924_120365156.jpg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
11.09.2024.
u 09:20

Bit će zanimljivo pratiti hoće li Kekin biti kritična prema Milanoviću, što je bitno zbog transfera njezinih birača u drugom krugu, smatra analitičar Bagić

Možemo u utrku za predsjednika države šalje svoju zastupnicu Ivanu Kekin. Druga je to žena, uz nezavisnu kandidatkinju Mariju Selak Raspudić, u utrci za funkciju koju želi obraniti i aktualni predsjednik Zoran Milanović, ali i osvojiti HDZ-ov kandidat Dragan Primorac te Tomislav Jonjić. Ulazak Kekin u predsjedničku utrku potez je koji se, realno, dugo očekivao. Unatoč predizborima u stranci na kojima je na kraju bila i jedina kandidatkinja, da će upravo Kekin biti uzdanica Možemo za Pantovčak nagađalo se još od EU izbora kada ju je stranka postavila na zadnje mjesto na listi za EU parlament. I iako je osvojila najviše preferencijskih glasova, mandat je prepustila kolegi iz stranke Gordanu Bosancu. Za sebe je kazala da je kandidatkinja zelene ljevice, i to ne samo sa stranačkog, kako je kazala, nego i vrijednosnog aspekta jer zastupa vrijednosti zelene ljevice za koje smatra da građanima donose bolji život.

– Kada sam razmišljala o kandidaturi i o ulozi predsjednika, stalno sam se vraćala na jedno pitanje, a to je imamo li mi državu kakvu trebamo. Sigurna sam da nisam jedina koja je postavila to pitanje i da se to pita većina naših građana, u situacijama kada si njihovo dijete ne može priuštiti ni da unajmi stan, a kamoli da ga kupi, kada godinu dana čekaju na neku pretragu, kada gledaju da se nešto što je zajedničko čerupa i odlazi u privatne džepove – kazala je Kekin.

Njezinim ulaskom u izbornu utrku predsjednička kampanja postaje dinamičnija. Iako šanse za ulazak u drugi krug, prema istraživanjima, zasad nema. Tvrdi to i politički analitičar Dragan Bagić koji kaže da je potez Možemo očekivan, ali i da Kekin nije velika prijetnja Milanoviću, što se uostalom vidi i prema anketama s obzirom na to da je Kekin u njih uvrštena i prije nego što je službeno najavila svoju kandidaturu.

FOTO Ivana Kekin: Od djetinjstva do danas

storyeditor/2024-09-10/PXL_100924_120365156.jpg
1/16

– Njezina najava da želi na Pantovčak nije nova informacija tako da ne treba ni očekivati da će se sada nešto dramatično promijeniti. Očekivalo se da će Možemo imati kandidata, kao što se očekuje da će u drugom krugu Možemo ovog puta podržati Milanovića. U protivnome, mogli bismo trpjeti političku štetu jer bi ih se opet napadalo da pogoduju HDZ-u – kaže Bagić. Teško je ne primijetiti kako je Kekin u izbornu utrku ušla "kasno". Pogotovo kada se zna da je Možemo još prije više od godinu dana najavljivao predizbore i izlazak sa svojim predsjedničkim kandidatom što se dogodilo tek jučer, nekoliko mjeseci prije samih izbora. Međutim, Bagić u tome ne vidi pogodovanje Milanoviću.

– Ne mislim da su mu nešto išli na ruku s kasnom objavom. Uostalom puno se prije znalo da će to biti Kekin – kaže Bagić i dodaje kako će kampanja sada postati zanimljivija. Posebice će, dodaje, biti zanimljivo pratiti kako će se odvijati borba između dviju kandidatkinja za predsjednicu – Selak Raspudić i Kekin – ali i to kako će se Kekin postaviti prema Milanoviću i hoće li biti kritična prema njemu ili ne. To je, kaže, važno zbog transfera njezinih birača prema Milanoviću u drugom krugu.

Komentara 2

VA
VanjaPlank
11:52 11.09.2024.

Kekin ima jedino šanse kao porfirijanka dobiti povlašteno pariiralište za svog Mileta

MO
MOSAD
10:04 11.09.2024.

Uvjeren sam da ce i te kako pomrsiti planove sdpeovom "qustasi"ZM.Od dosta njih yu orjentacije cuja sam da ce glasati za nju nego za mladahnog mesica.Koji je jedan dan p....drugi dan u...ZM kriv je sto niti jednom rjecje u ovih 5 godina nije spomenija reviziju najvece pjačke,privatizacije.Nego dapace kad je AP pokrenija reviziju agrokora stao je u obranu tajkuna todorica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije