Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI OKLOPNJACI

FOTO Moćna borbena vozila: Ovo su prvi Bradleyji koji su stigli u Hrvatsku

Rijeka: Prvi Bradleyji stigli u Hrvatsku
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/17
06.12.2023.
u 15:11

Prema pisanju hrvatskih medija, prvi modernizirani Bradley iz pogona "Đuro Đaković" trebao bi izaći 1. srpnja 2024., a Hrvatska vojska bi sva vozila imala na raspolaganju 2026. godine.

Prva vojna vozila Bradleyji nabavljena od SAD-a stigla su u srijedu u Hrvatsku, objavilo je američko veleposlanstvo. Dvadeset i dva od ukupno 89 pješačkih borbenih vozila brodom su dopremljena u Rijeku i u tijeku je njihov transport na modernizaciju u tvornicu "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu. 

Hrvatska će tu vojnu nabavu platiti 145,2 milijuna dolara, a SAD će donirati 57 milijuna, priopćilo je veleposlanstvo. - Ova moćna platforma povećat će kapacitete Hrvatske vojske, osnažiti obrambenu ulogu NATO-a u regiji i pružiti Hrvatskoj vojsci priliku da se uvježbava i surađuje s oružanim snagama SAD-a - stoji u priopćenju.

Modernizacija u tvornici "Đuro Đaković-Specijalna vozila" uključuje remont pogona, ugradnju novih borbenih sustava i naoružanja te bojenje. Time se tvornici otvara mogućnost da obnavlja Bradleyje i drugih partnerskih zemalja, kažu u veleposlanstvu. Američki dužnosnici kažu da je to još jedan dokaz kako je obrambena suradnja kamen-temeljac američko-hrvatskih bilateralnih odnosa.

- Nabava Bradleyja čini snažnu i sposobnu saveznicu Hrvatsku još snažnijom i sposobnijom. Ona također predstavlja još jednu važnu američko-hrvatsku investiciju u obranu Hrvatske i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih članica NATO-a - rekao je privremeni otpravnik poslova u veleposlanstvu Mark Fleming. - Osim toga, ona pokazuje šire koristi američko-hrvatskog vojnog partnerstva jer Đuro Đaković postaje važno središte za taj tip posla, što pridonosi gospodarskom razvoju regije - dodao je.

VEZANI ČLANCI:

Prema pisanju hrvatskih medija, prvi modernizirani Bradley iz pogona "Đuro Đaković" trebao bi izaći 1. srpnja 2024., a Hrvatska vojska bi sva vozila imala na raspolaganju 2026. godine. U završnoj fazi je i ugovor o kupnji još osam transportnih helikoptera UH-60M. Vrijednost ugovora trebala bi biti oko 270 milijuna dolara, a helikopteri bi se isporučivali u razdoblju od 2026. do 2030.

VIDEO Strašni prizori kod Vrpolja: Šest vozila sudjelovalo u prometnoj nesreći

Komentara 1

DU
Deleted user
18:52 06.12.2023.

Vojska SAD-a raspolaže s više od 7000 Bradleya. Ta vozila će polako prijeći u ruke saveznika, kako SAD-e budu uvodit noviju tehniku. Hrvatska kao prvi europski korisnik (Ukrajinu ne računam) ima mogućnost postat važan kotač u tom poslu. Ti Bredleyi u Europu najbrže i najlakše mogu doć našim lukama i željeznicama.Mi možemo odradit remont,potrebnu modernizaciju,a onda ih proslijedit dalje na kontinent. Značajan broj tih vozila vojska SAD-a drži u Europi u sklopu svojih sanaga.I njih treba održavat. Da bi ovaj posao za Hrvatsku imao i strateški značaj bilo bi dobro da Hrvatska proizvodi i streljivo za Bushmaster top,barem za svoje potrebe.Te granata 25 mm su osnovno. Srbija je razvila svoj automatski top kalibra 30 mm u zavodu Crvena Zastavi.Čini mi se oznake M-12.Proizvode različite tipove streljiva za isti.Mi ne možemo sutra čekat popunu da isplovi preko Atlantika. Imaš okolop - nemaš svoje streljivo? Onima koji sumnjaju u kvalitetu ovih vozila samo podatak da se Izrael i dalje oslanja na flotu od nekoliko tisuća M-113 prastarih transportnih vozila pješaštva. Mi smo Bradley dobili prvi u Europi.Grci su idući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije