Trostruko ubojstvo u Splitu

FOTO Zavadlavov branitelj zatražio novo psihijatrijsko vještačenje, optuženik: Ja to ne želim

Split: Nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/24
28.09.2023.
u 10:53

Suđenje Filipu Zavadlavu u Splitu nastavilo se danas.

Suđenje se nastavilo pregledom preostalog video materijala, te iskazima vještaka balističara iz Zagreba koji su trebali iznijeti nalaz i mišljenje. 

Zavadlav je danas iznio svoje primjedbe koje mu je sutkinja rekla da pripremi nakon što je prigovorio u utorak. 'Što se tiče dokaznih prijedloga iznesenih na raspravi 14. travnja, ostajem pri svemu osim što sam utvrdio naknadno da okolnost na temelju koje sam predložio saslušanje dr. Miroslava Bojića, ne drži vodu, samo što u tom trenutku nisam znao da je to tako. Stoga taj dokazni prijedlog prepuštam sudu. Ne ustrajem u njemu, meni će bit drago da ja njega malo ovdje vidim, ali to prepuštam vama.

Što se tiče pribavljanja medicinske dokumentacije iz zatvora u Gospiću što sam predložio, tu više nije u pitanju Gospić, nego Zadar. Uglavnom novi je psihijatar, novi nalazi, sve je novo', rekao je iznoseći svoje primjedbe Zavadlav. 

VIDEO Zavadlavov branitelj zatražio novo psihijatrijsko vještačenje, optuženik: Ja to ne želim

 

'Što se tiče dokaznih prijedloga koje sam vam sada tu dao da imate, ostaje tako kako tu piše, dakle ja nisam suglasan sa čitanjem poneke materijalne dokumentacije. Slažem se sa svim što tu nije navedeno. Što se tiče primjedbi iznesenih na balističko vještačenje, gospođa koja je sada svjedočila, nije bila sudski vještak u vrijeme kada se to vještačenje provodilo, i koliko smo čuli iz njezina svjedočenja rekla je da se ona u svojoj praksi nije susrela s tim da se utvrđuje udaljenost na koju se prenose čestice prilikom pucnja. Međutim ja sam proučavao sudsku praksu i bio je jedan predmet u kojem sam naišao na baš takvu stvar', rekao je optuženik za trostruko ubojstvo, te je stavio primjedbu na, kako je rekao 'nepotpuno odgovoreno vještačenje'. 

'Ja nisam znao što je moj branitelj predložio, što je popis ovdje, ja to nisam stigao pročitati, ovdje vidim da se predlaže dopuna psihijatrijskog vještačenja, a ja se protivim tome', kaže na današnjem suđenju Zavadlav, na što sutkinja kaže, 'ali to ste vi na raspravi 14. travnja također predložili'. On odgovara 'nisam ja to predložio'. 'ja odustajem od toga', zaključio je. Objasnio je kako želi da se ponovno saslušaju isti vještaci, jer je tvrdi 'saslušanje pogrešno uneseno u zapisnik'. 

GALERIJA Sva izdanja Filipa Zavadlava na sudu

Split: Nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo
1/18

'Vještak za obdukciju Antonio Alujević je rekao jednu kardinalno kontradiktornu stvar', tu ga je sutkinja prekinula i objasnila mu kako stvari koje nisu sa današnjeg ročišta treba sakupiti i na njih izložiti primjedbe u završnoj riječi, a on je rekao kako će preinačiti zahtjev. 'Predlaže se u sklopu dokaznih prijedloga da doktorica Katarina Gojsalić iz KBC-a Split koja je u materijalnoj dokumentaciji napisala da je stradali Jurica Torlaka zaprimjen i hitno podvrgnut operacijskom zahvatu, tijekom kojeg je preminuo u 16:50 sati. Predlažem da se pozove ta doktorica na saslušanje', zaključio je i objasnio kako želi da ona svjedoči o okolnostima i vremenu njegove smrti. Smatra kako će to ukazati na kontradiktornost s iskazom obducenta. 

Filipu Zavadlavu se sudi za zbog ubojstva Jurice Torlaka, Marina Ožića Paića i Marina Bobana u splitskom Varošu. Na prvom suđenju, na kojem ga je zastupao Branko Šerić, kažnjen je s 40 godina zatvora. Prva je presuda ukinuta jer je viši sud smatrao da se treba utvrditi motiv ubojstava.

Podsjetimo, u utorak je na suđenju došlo do poteškoća, javila je  Dalmacija Danas, iz tehničkih razloga. Naime, na sudu su se trebale pregledavati snimke video nadzora kamera nekoliko poslovnih objekata snimljene tijekom krvavog pohoda 11. siječnja 2020. godine. No tu je došlo do problema. 

VIDEO Apsurdna situacija na suđenju Zavadlavu: Sud ne može pronaći snimke krvavog pohoda, a on se nelagodno smješka

Nakon više od pola sata gledanja snimki koje su se često i ponavljale, intervenirala je predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu koja je zatražila da se krene sa snimkama od 15:35 sati tog dana, dakle kada je Zavadlav krenuo sa svojim osvetničkim pohodom, kako stoji u optužnici. I tu dolazi do velikih komplikacija, tih snimki nema na računalu. 

Naknadno su snimke ipak pronađene pa su i pregledane, jedan njihov dio. Na snimkama je ključni dio gdje se vidi kretanje Filipa Zavadlava. Krvavi pohod završio je za osam minuta, u 15.42 sati. Neki od metaka koje je tu Filip ispalio pogodile su osobni automobil Hyundai u kojem su bile tri osobe, jedan muškarac i dvije žene, ali na sreću nitko nije ozlijeđen.

U utorak je pregledan tek manje bitan dio snimki, dok ce se ostatak odgledat u nastavku suđenja. Nakon toga je Višnja Strinić, predsjednica sudskog vijeća, čitala dokaze koji se nalaze u spisu. Za navedene materije je optuženi Zavadlav tražio da se izdvoji kao nezakoniti dokazi, ali mu je zahtjev odbijen, javlja Slobodna Dalmacija.

VEZANI ČLANCI 

VIDEO Nastavak suđenja Filipu Zavadlavu za trostruko teško ubojstvo u Varošu

 

 

 

 

Komentara 4

Avatar NasaPosla
NasaPosla
12:48 28.09.2023.

Filipa Zavadlava,država nije zaštitila od zločinaca,ni prije,ni sada dok je u zatvoru.Ni mentalno najzdravija osoba,nakon takvih događaja,ne bi ostala zdrava.

KU
Kujttim
12:04 28.09.2023.

Zavadlav neće na slobodu, to je sigurno, ali isto tako je sigurno da će nas i dalje zabavljati i uveseljavati. Našao si je smisao u životu, a to je da ismijava nesposobno pravosuđe i narkodilersku scenu.

CH
chemica
13:28 28.09.2023.

Nije red da ga se trpa u zatvor među prave kriminalce koje je tamanio. Ludnica će biti sasvim dovoljna da ga se drži pod nadzorom. Onaj parkić u ludnici Vrapče, nek naprave kakav bazenčić pa da se mentalno rehabilitira hraneći patkice i koi ribice. Za par desetljeća, a vidjet ćemo. Dileri koji žele osvetu će već dobrano biti pod zemljom, a i on možda postane normalan, da opet ne krene ubijati kriminalce po ulici. Hm.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije