SUSTAV I DALJE NE RADI

Zbog hakerskog napada kaos u splitskoj zračnoj luci: 'Loša situacija, želimo se što prije vratiti kući'

Split: Zbog kvara informatičkog sustava otkazani su svi letovi
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/17
23.07.2024.
u 10:13

Do problema je došlo jučer oko 19.30 sati jer je 'pao' sustav te su  brojni letovi otkazani

Polako se normalizira situacija u splitskoj Zračnoj luci sv. Jeronim nakon što su sinoć bili otkazani svi letovi, a sada je otkriveno da je uzrok problema bio hakerski napad. Internetska stranica zračne luke i dalje ne radi, no ponovno su počeli s letovima. Prema snimci od jutros iz zračne luke, putnici su čekali svoje letove, a brojni su spavali na podu zračne luke. 

- Uzrok jučerašnje nefunkcionalnosti informatičkog sustava u Zračnoj luci sv. Jeronim je hakerski napad. Sve nadležne institucije su uključene u ovaj događaj. Stručne službe intenzivno rade na otklanjanju posljedica ovog napada. U kontaktu smo sa svim zračnim prijevoznicima i zajedno tražimo alternativna rješenja. Molimo sve putnike za strpljenje - kazao je za medije Pero Bilas iz Zračne luke Split.  - Prijava na let se obavlja ručno i moguća su kašnjenja u polasku - dodao je Bilas. 

 

HTV je jutros izvijestio kako je dio putnika krenuo prema svojim odredištima, a dio prometa preusmjeren je na druge aerodrome. Informatički sustav jutros još uvijek ne radi, a na šalterima se prijava putnika obavlja ručno. - Idemo u Francusku, Pariz. Jučer je naš let bio otkazan. Spavale smo ovdje cijelu noć. Čekamo svoj let, ali čini se da opet kasni - kazale su jedne putnice. - Spavali smo u zračnoj luci. Loša situacija, želimo se što prije vratiti kući - dodali su drugi. 

Podsjetimo, do problema je došlo jučer oko 19.30 sati jer je 'pao' sustav te su  brojni letovi otkazani i avioni su nepomično stajali dok se problem ne riješi. Brojni putnici ostali su bez svojih letova i oni su 'okupirali' cijelu zračnu luku i strpljivo čekali da se problem riješi. Oko 22.30 ponovno su počeli s letovima, no kako na ekranima nije bilo podataka o letovima, putnici su se pozivali preko razglasa na ukrcavanje. U zračnoj luci nije radio niti sustav naplate pa putnici jedno vrijeme ništa nisu mogli kupiti za piće, no i to je s vremenom proradilo. 

Komentara 3

OV
ovcalila
22:56 23.07.2024.

virus HDZ još ni jedan IT stručnak nije riješio

PB
pb1520
09:26 23.07.2024.

Ma ne treba ulagati u IT. Zašto platit robusno rješenje koje skuplje kad Jozo, moj susjed ima rješenje za 10x manje novaca i radi!

UK
ukrajina
13:10 23.07.2024.

486-tice teško dižu sistem !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije