NAKON TJEDAN DANA

FOTO Počelo izvlačenje američkog speleologa iz jame u Turskoj

Rescuers race to save ill US cave explorer trapped 3,000 feet underground in Turkey
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
09.09.2023.
u 21:48

Dio spašavatelja HGSS-a sudjeluje u proširenju uskog prolaza na dubini od -700m, dok nekolicina radi na opremanju dijela transportne dionice na dubini od -300m

Nastavljaju se koordinirani napori spasilaca iz više zemalja da izvuku američkog speleologa Marka Dickeya iz jame na jugu Turske. Iskusnom speleologu pozlilo je prošle subote za vrijeme ekspedicije kartiranja, a zbog velike dubine i njegovog lošeg zdravstvenog stanja, operacija je iznimno komplicirana.

U njoj sudjeluju i 22 pripadnika HGSS-a koji su u Turskoj od srijede kako bi pomogli unesrećenom Marku koji je, inače, u više navrata sudjelovao na HGSS speleo tečajevima i istraživanjima u jamama na Velebitu. U današnjem izvješću, HGSS navodi da liječnici i dalje ulažu napore u poboljšanje Markova stanja kako bi put do površine prošao uz što manje komplikacija.

Plan transporta podijeljen je na sedam dionica. Posljednje dvije, od –1040m do –715m preuzeli su timovi spašavatelja Bugarske, Poljske i Hrvatske. U 14:30 sati, deset pripadnika HGSS-a i nekoliko pripadnika bugarske speleološke službe spašavanja krenulo je u transport unesrećenog. U 19 sati prešli su dubinu od 920 metara gdje im se pridružilo još dvoje pripadnika HGSS-a.

Dio spašavatelja HGSS-a sudjeluje u proširenju uskog prolaza na dubini od -700m, dok nekolicina radi na opremanju dijela transportne dionice na dubini od -300m. Ostatak spašavatelja HGSS-a trenutno se nalazi u bazi za komunikaciju i koordinaciju.

GALERIJA 'Američkog speleologa iz dubine od 1000 metara izvlačit ćemo danima'

Rescuers race to save ill US cave explorer trapped 3,000 feet underground in Turkey
1/23
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije