INVESTICIJA OD 10,6 MILIJUNA EURA

FOTO U Slavonskom Brodu gradi se ultramoderan dom za umirovljenike: Imati će fitness dvoranu, računala, fizioterapiju...

storyeditor/2024-10-10/Centar_za_starije_3_jpg.png
Foto: Grad Slavonski Brod
1/2
11.10.2024.
u 19:29

Ultramoderni brodski centar od iduće godine nudit će usluge dnevnog boravka, pomoć u kući...

U Slavonskom Brodu će na 4600 četvornih metara bruto površine graditi ultramoderan dom umirovljenika, namijenjen pružanju širokog spektra usluga za stariju populaciju. U sklopu ustanove planirane su usluge cjelodnevnog i poludnevnog boravka, pomoć u kući te stalni smještaj za ukupno 108 korisnika, kojima će u domu biti osiguran i niz usluga i aktivnosti namijenjenih poboljšanju kvalitete života.

Neće to biti klasičan dom umirovljenika, nego centar u kojemu će uz institucijsku uslugu smještaja biti dostupne i usluge dnevnog boravka svim umirovljenicima kojima to bude potrebno. U okviru projekta je i veći restoran koji bi zadovoljavao potrebe korisnika doma, ali i služio kao pomoć kuharima u dječjim vrtićima kojima – s obzirom na planirana proširenja – trenutni kuhinjski kapaciteti možda neće biti dostatni. U Centru za starije osobe u Slavonskom Brodu predviđa se zapošljavanje oko 60 osoba. – Svjesni smo da veliki broj građana želi ostati u svojim domovima i da su relativno dobrog zdravlja i pokretni, ali ovamo bi mogli doći po topli obrok po pristupačnim cijenama – rekao je brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Foto: Grad Slavonski Brod

POVEZANI ČLANCI:

Uz stambeni dio, centar će imati fitness dvoranu, dnevni boravak s informatičkom opremom, blagovaonicu s vanjskom terasom, čitaonicu, frizerski i pedikerski salon, trgovinu i caffe bar. Korisnicima će, također, biti dostupne i usluge savjetovanja, psihosocijalne podrške, fizikalna terapija i zdravstvena skrb. Također, predviđeno je i pružanje integrirane skrbi za starije osobe povezivanjem socijalnih usluga i zdravstvene skrbi na primarnoj razini.

Predviđeni rok za dovršetak radova je 12 mjeseci od uvođenja izvođača u posao, što znači da bi centar trebao biti u funkciji već iduće godine. Investicija je vrijedna više od 10,6 milijuna eura. – Gradnja centra važan je korak u smanjenju pritiska na postojeće kapacitete za starije osobe, koji su u Slavonskom Brodu već dulje vrijeme nedovoljni. Time želimo adekvatno odgovoriti na sve veće potrebe za smještajem starijih sugrađana te im osigurati kvalitetnu i cjelovitu njegu i ugodan boravak – poručili su iz brodske gradske uprave.

Diljem Hrvatske trenutačno se grade brojni centri za starije osobe kojih bi, prema najavama iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike trebalo biti ukupno 18, a najavljena je i gradnja klasičnih domova za smještaj starijih osoba. Čini se da su domovi umirovljenika ono što u Hrvatskoj trenutačno najbolje prolazi i što se najviše traži. Potrebe, ali i zahtjevi su sve veći. Budući da se na dobivanje mjesta u domu često čeka i do deset godina, ovo su doista dobre vijesti.

>> FOTOGALERIJA Je li jeftinije ostaviti grijanje upaljeno cijeli dan ili ga gasiti i paliti? Evo što kažu stručnjaci!

storyeditor/2024-10-10/Centar_za_starije_3_jpg.png
1/4

Komentara 2

OV
ovcalila
20:14 11.10.2024.

Eto sad će Dusparini bosaci uživati ponov na račun Hrvata.

JS
Jamili su. Zna se ko su....
20:02 11.10.2024.

Idealno za umirovljenike od 20g. Samo da ne bude preskupo. Ali bojim se da će biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije