Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićeno 60 osoba

FOTO Ukradeno blago: Europol pronašao tisuće umjetnina, među njima i vrijedna slika s Brača

Foto: Europol
1/6
05.05.2023.
u 08:29

U Italiji je locirana umjetnička slika "Sveti Roko i Sveta Klara" koja je 1975. ukradena iz crkve Sv. Jelene na Braču. Dio je to velike akcije Europola koja je rezultirala uhićenjem 60 osoba.

Akcija Pandora VII, u kojoj su sudjelovale policije 14 zemalja, uključujući i Hrvatsku, rezultirala je uhićenjem 60 osoba te pronalaskom 11.049  ukradenih umjetnina. Kako je priopćio Europol, akcija je operativno provedena u 14 zemalja tijekom rujna 2022.,  a vodila ju je španjolska Guardia Civil. Tijekom te akcije obavljene su tisuće i tisuće pretraga i kontrola u lukama, aerodromima, na graničnim prijelazima, u privatnim kućama i različitim muzejima... Osim toga, tijekom akcije organizirane su dvotjedne internet patrole, koje su, kako navodi Europol, u određenim intervalima pretraživale internet u potrazi za ukradenim umjetninama. Obavili su ukupno 8495 pretraga na internetu i našli 4017 ukradenih umjetničkih djela koja su zaplijenjena. Akcija Pandora VII rezultirala je pokretanjem i 130 istraga, neke od tih istraga još traju, a njihov rezultat je pronalazak raznog ukradenog kulturnog blaga diljem svijeta.

Među stvarima koje su nađene tijekom akcije Pandora VII bio je tako 77 antičkih knjiga koje su ukradene iz arhiva jednog manastira u Italiji, a istražitelji su ih našli nakon što je oglašena njihova prodaja na internetu. U Španjolskoj je nađeno mramorno poprsje žene iz rimskog doba. Vjeruje se da je riječ o kipu koji predstavlja Saloniju Matidiju, nećakinju rimskog  cara Trajana. Poljska policija na internetskoj dražbi zaplijenila je 3073 antička novčića, dok je rumunjska zaplijenila 117 starih novčića, za koje se sumnja da su ukradeni s jednog arheološkog nalazišta. U Portugalu je nađeno 48 skulptura svetaca i drugih religijskih predmeta. Sumnja se da su ukradeni  između 1992. i 2003. u seriji od 15 razbojstva u sjevernom Portugalu. I grčka je policija pretragom nekih kuća našla 41 vjerski predmet za koje se sumnja da su ukradeni u crkvama.

Istražitelji su jednoj BiH pošti zaplijenili i 13 arheoloških artefakata, uključujući i nakit, koji je u BiH poštu stigao iz Rusije. Što se pak tiče Hrvatske, MUP je priopćio da je tijekom akcije Pandora VII policija prekontrolirala i nadzirala 6423 osobe, 6366 vozila te više arheoloških lokaliteta, antikvarijata i galerija. Hrvatski dio akcije proveden je u suradnji s Carinom i Ministarstvom kulture i polučio je dobre rezultate. Na području PU vukovarsko-srijemske nađene su nezakonite zbirke antiknog novca i arheoloških predmeta, a dvije su osobe prijavljene zbog nedozvoljenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanja kulturnog dobra. PU zadarska kazneno je prijavila četiri osobe zbog devastacije arheoloških lokaliteta, otkrivena je preprodaja kulturnih dobara na internetu, pa policajci PU šibensko-kninske sada pokušavaju utvrditi identitete prodavatelja, na području PU bilogorsko-bjelovarske nađena je zbirka od 50 komada starog oružja...

No najveći uspjeh policije je što je tijekom pripremanja akcije Pandora VII uspjela na području Italije locirati umjetničku sliku  "Sveti Roko i Sveta Klara" koja je još 1975. ukradena  iz crkve Sv. Jelene u Škripu na  Braču, te je u tijeku organizacija povrataka te slike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije