POŽARI U GRČKOJ

FOTO/VIDEO Djelovi Atene bez struje, naređena evakuacija jedne četvrti glavnog grada

Wildfire burns in Grammatiko, near Athens
Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS/REUTERS
1/20
12.08.2024.
u 15:57

Grčka je u naročitoj opasnosti od ljetnih požara koji ove sezone izbijaju svakodnevno. Nakon najtoplije zabilježene zime, u Grčkoj su i najtopliji lipanj i srpanj od 1960. godine kada su mjerenja započela

  • U razdoblju od 24 sata u Grčkoj je buknulo 40 požara
  • Buktinja prijeti antičkom gradu Maratonu
  • Evakuirano je više gradova i sela te tri bolnice

Tijek događaja:

15:57 - Više četvrti u Ateni ostalo je bez struje. Pogođeni su semafori na velikim raskrižjima u centru grada. Grčke vlasti naredile su evakuaciju Dionisosa, predgrađa na sjeveru glavnog grada.


15:18 - Još uvijek nema službenih objava o opožarenoj površini, no grčki mediji navode da se vatrena linija proteže više od 30 kilometara. U nekim je mjestima došla do kuća, snimke prikazuju zapaljena dvorišta. Vatrogasci upozoravaju da se šumski požar približava Penteliju "velikom brzinom".

Od nedjelje, hitne službe su zaprimile 13 građana i dva vatrogasca s opeklinama i respiratornim teškoćama. Tri bolnice u Attici su na visokom stupnju uzbune, a nekoliko desetaka djece evakuirano je iz zdravstvene ustanove u Penteliju. Vlasti navode i da su oštećeni domovi, no nisu rekli koliko je kuća u pitanju, piše CNN.


13:18 - Vatrogasac volonter Nikos Barlayiannis za Alpha TV kazao je da policija ide od kuće do kuće i poziva ljude na evakuaciju, no ne slušaju ih svi. "Neki, naročito stariji, se opiru. Nadamo se da će shvatiti ozbiljnost situacije" kazao je volonter na području Nea Makri. Grčke vlasti poslale su SMS kojim naređuju evakuaciju zbog prirodne katastrofe. 


12:43 - Grčki vatrogasci apeliraju na stanovnike da slijede naredbe za evakuaciju, a vlasti ističu kako su neki odbili napustiti svoje domove, pa su ostali zarobljeni u vatrenoj stihiji. Gusti dim ispunio je grad Penteli, stanovnici se mogu samo moliti da će im kuće biti spašene. "Vatra je i dalje jaka. Neke kuće su gorjele nakon ponoći, nastojimo zaštititi lokalni restoran" kazao je zaposlenik trgovine za AFP. "Ovo boli. Odrasli smo u toj šumi. Osjećamo veliku tugu i ljutnju" rekla je 24-godišnja Marina Kalogerakou, snimljena ispred svog doma kojemu ozbiljno prijeti požar.


12:40 - Grčki ministar za klimatske krize i civilnu zaštitu Vassilis Kikilias opisao je situaciju na terenu u izjavi za medije koju prenosi Guardian.

- Od jučer poslijepodne, stanovnici sjeveroistočne Attike suočavaju se s iznimno opasnim šumskim požarima koji gore već više od 20 sati. Situacija je izazovna zbog jakih vjetrova, dugačke suše i teškog terena s gustim šumama. Trenutno su najžešće borbe s vatrom u Kallitechnoupoliju i Grammatikosu, dok je stanje bolje u Dionysosu, Varnavasu i Mikrochori - kazao je.

VIDEO Požari u Grčkoj

Otkrio je kako je prema najnovijim informacijama na terenu 670 vatrogasaca, 27 specijalnih timova, 183 vozila, 17 protupožarnih zrakoplova i 15 helikoptera. Vjetrovi su i danas jaki te se očekuje da će takvi i ostati još barem nekoliko sati.

- Želim biti jasan. Odgovor na prvu dojavu iz Varnavasa bio je pravovremen. Prva zračna jedinica bila je u zraku i počela s gašenjem samo pet minuta nakon što je požar izbio, a prva vatrogasna vozila stigla su za sedam minuta. Na žalost, predikcije Povjerenstva za procjenu rizika, koje su Atticu i druge grčke regije stavile na crvenu razinu uzbune, potvrđene su. Nastavit ćemo svim svojim snagama dok vatra ne bude pod kontrolom i ugašena - poručio je ministar.


10:50 - Veliki požar koji gori u Grčkoj noćas se približio Ateni i prisilio stanovnike najmanje 11 gradova i sela na evakuaciju. Vatrena stihija buknula je u nedjelju poslijepodne, a do ponedjeljka ujutro proširila se na nekoliko strana, pa tako sada gori i antički grad Maraton sjeverno od Atene. Najmanje tri bolnice su evakuirane.

Grčke vlasti još jučer su upozorile stanovnike da ostanu u domovima i zatvore prozore. Na terenu je više od 500 vatrogasaca koji nastoje zadržati vatru podalje od Atene. Golemi oblaci gustog dima zatamnili su nebo nad Atenom dok se s požarom bori 29 kanadera i helikoptera uz 152 vatrogasna vozila, navodi France24

POVEZANI ČLANCI:

Iako je već u nedjelju ugašeno 33 od 40 požara, ljetne vrućine i snažni naleti vjetra znatno otežavaju posao vatrogasaca. "Sve gori. Imao sam 200 stabala masline, ničega više nema", kazao je jedan stanovnik evakuiranog Maratona, 40 kilometara udaljenog od Atene.

Požar je već oštetio neke zgrade, a plameni jezici uzdižu se i više od 25 metara u zrak, piše New York Times. Vatra je krenula iz Varnave, grada smještenog 50-ak kilometara sjeverno od Atene, a zbog jakih vjetrova proširila se u samo nekoliko minuta. U nedjelju navečer stigla je do stambenih naselja, a zaprijetila je i jezeru Maraton iz kojeg Atena crpi vodu.

Grčka je u naročitoj opasnosti od ljetnih požara koji ove sezone izbijaju svakodnevno. Nakon najtoplije zabilježene zime, Grčka također ima najtopliji lipanj i srpanj od 1960. godine kada su mjerenja započela. Znanstvenici upozoravaju da klimatske promjene prouzročene ljudskim djelatnostima pogoduju češćim i duljim toplinskim valovima diljem svijeta, što dovodi do opasnijih i duljih sezona požara.

GALERIJA Borba s vatrenom stihijom u Grčkoj

Wildfire burns in Grammatiko, near Athens
1/23
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije