radovi na gradilištu

VIDEO Zadrani zabrinuti zbog žute mrlje u gradskoj luci: 'Vjetar je širi...'

Mrlja u gradskoj luci u Zadru
Foto: Frane Šarić
1/10
21.03.2023.
u 14:39

Ovi prizori će Zadrane pratiti sve do mjeseca svibnja, a kako bi bili sigurni da građevinski zahvati neće naštetiti morskoj flori i fauni, provodit će se ispitivanje kakvoće mora.

Zamućeno more ispred budućeg Hayat hotela, nekadašnje tvornice Maraske i dalje prema zadarskoj luci uznemirilo je Zadrane. I dok neki navode da je riječ o zagađenju i da se ništa ne smije ispuštati u more bez kontrole i dozvole, drugi pak ističu da je sve normalna posljedica radova na gradilištu ispred Trpimirove obale odakle se širi velika mrlja prema centralnoj luci  i zadarskoj marini.

Kažu da se to događa i na drugim gradilištima, no činjenica je da sve izgleda jako ružno i da se zdravstvene ustanove još nisu oglasile. - Radi se o prepumpavanju mora, kazao je za portal 057 Grge Peronja iz tvrtke odvodnja. S gradilišta budućeg hotela more koje prodire  na određenoj koti iskopa ispod razine mora, zapravo se vraća u more. Usput se more izmiješa sa zemljom crvenicom i zato to tako izgleda, istakao je Peronja.

Prije nekoliko dana iz "Zadar resorta" obavijestili su javnost da bi uz gradilište budućeg hotela Maraska" moglo doći do bezopasnog zamućenja mora.

- Ovisno o potrebama gradilišta, akumulirana i filtrirana morska i podzemna voda zajedno sa zemljanim materijalom (prirodnom mineralnom sirovinom) tijekom radova iskopa ispuštat će se u more putem postojećeg sustava za odvodnju oborinske vode zgrade "Maraska". Tijekom izvođenja radova moguće je da će doći do zamućenja mora prirodnom mineralnom sirovinom. Očekuje se da će proces trajati do 1. svibnja. Za vrijeme ovih radova provodit će se monitoring kakvoće mora, istakli su iz "Zadar resorta".

VIDEO:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije