Gosti francuskih restorana i zalogajnica uskoro će imati pravo znati odakle je meso koje im konobari serviraju na tanjuru.
Od 1. ožujka restorani koji poslužuju jela od piletine, svinjetine i janjetine moraju pokazati gdje je stoka uzgojena i zaklana, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Osim toga, morat će naznačiti je li meso svježe ili je bilo zamrznuto, odnosno ležalo u hladnjaku. Ti su podaci obvezni za govedinu od 2002.
U slučaju piletine, svinjetine i janjetine to je bio slučaj samo za meso koje se prodaje u supermarketima i mesnicama.
Nova uredba dolazi kao odgovor na povećan interes potrošača za podrijetlo hrane.
No, usmjerena je i na stvaranje pritiska za povećanje potrošnje domaćeg mesa u mjestima kao što su školski restorani.
Trenutno, polovica mesa koje se poslužuje u francuskim školskim blagovaonicama dolazi iz inozemstva, priopćilo je ministarstvo.
VIDEO: I cijene kave lete u nebo: Pripremite se na poskupljenja omiljenog napitka do travnja
Iako sam bio (jesam) protiv hrvatskog članstva u EU, kao jednu od rijetkih dobrih stvari vidio sam kako se u EU meso zamrznuto duže od 6 mjeseci, smatra smećem i tako se sa njim postupa. No, iako je Hrvatska zbog EU članstva prihvatila masu loših, bizarnih zakona i pravila, e to o zabrani prodaje mesa starijeg od 6 mjeseci - nije. Tako da nam dovoze meso koje drugi smatraju smećem, škode nam zdravlju i uništavaju domaću proizvodnju. Ova francuska odluka zaštita je domaće proizvodnje i potrošača, no za to (takvu odluku) treba imati barem malo domoljubnu i suverenističku vlast - što mi nemamo.