OBITELJSKA PRIČA

Fred Matić o svojoj Svetlani: Kroz barikade sam je pratio na vlak za Beograd

Zadar: Konferencija za medije predsjednika SDP-a Peđe Grbina
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/27
23.08.2024.
u 20:24

Matić je ''granično s čudom'' nazvao ono što se dogodilo 1998., nakon reintegracije, kada je s prijateljima otišao u Vukovar. Kako je ispričao, na putu do tamo palo mu je na pamet da nazove ''Patkicu'', nakon godina odvojenosti

Predrag Fred Matić, preminuli bivši ministar branitelja i hrvatski europarlamentarac nije često govorio o svojoj obitelji, izvanbračnoj supruzi Svetlani i sinu Svenu koje je ostavio za sobom. Ipak, za Novi list Matić se još 2019. otvorio i otkrio kako je par unatoč Domovinskom ratu i godina odvojenosti opstao i zajedno podigao obitelj. 

- Svetlana je 1990. ujesen upisala studij u Beogradu. Tada smo još samo hodali. Osobno sam je iz Vukovara – bilo je to već poslije pokolja u Borovu selu – kroz hrvatske barikade u Bogdanovcima otpratio u Vinkovce na vlak za Beograd. U sljedećih pet godina, do 1998. godine, čuli smo se samo jednom: 1994. sam je iz Trsta nazvao ‘na kovanice’, ono, »Kako si?«, »Dobro«, »Kako si ti?«, »Dobro«, i to je to - ispričao je Matić prije pet godina. 

Matić je ''granično s čudom'' nazvao ono što se dogodilo 1998., nakon reintegracije, kada je s prijateljima otišao u Vukovar. Kako je ispričao, na putu do tamo palo mu je na pamet da nazove ''Patkicu''. 

POVEZANI ČLANCI:

- Nadimak joj je ‘Patkica’, jer se preziva Patković. Nisam se usudio nazvati ja, nagovorio sam brata. Buraz nazove, ali javi se kolegica s posla, i kaže: ‘Ali Svetlana je danas kod mame u Vukovaru.’ E sad ja preuzimam telefon, nazovem Vukovar, dobijem je i kažem: ‘Bi li se htjela vidjeti sa mnom?’ Kaže ona: ‘Pa naravno, ali ti si jako, jako daleko.’ Na to sam reko’: ‘Za sat vremena, na starom mjestu ‘di smo se nalazili.’ Kad smo se sreli, kao da se nikad nismo ni razišli: kao da je od 1991. do 1998. prošao jedan dan. Otad su se telefonski računi više od pola godine mjerili u tisućama kuna, a onda, u proljeće 1999. godine, došla je ovamo, i zajedno smo do danas: sin nam je 17 i pol godina. Sretan sam. Znam joj reći: ‘Bog čovjeku ispuni jednu veliku želju.’ Kad danas želim dobiti na lotu, Bog mi kaže: ‘Ne budi proklet, već si dobio.’ - ispričao je svoju životnu priču Matić. 

- Ne dijelim ljude prema naciji, glupo mi je to i ponavljati. Kad se ženiš, ne ženiš naciju. Nisam ja oženio deset milijuna Srba, nego Patkicu, osobu koju volim. Nacija s tim nema apsolutno nikakve veze. Dobrih i loših ima u svim nacijama. Tužno je da to moramo uvijek iznova ponavljati. 

>> GALERIJA Predrag Fred Matić kroz godine

Zadar: Konferencija za medije predsjednika SDP-a Peđe Grbina
1/26

Komentara 67

HA
Hary3
20:43 23.08.2024.

Pa što je ovo? Ne znaš bi li se smijao ili plakao. Mislim na članak. Ako napišem što mislim o patkičinom, popit ću kartone.

OP
Ocvali pupoljak
20:45 23.08.2024.

Ima li "patkica"ikakve veze s nekim četničkim vojvodom?

PA
pavlov
20:52 23.08.2024.

Ovo je već patetika u fulu... Dotična ga je čekala tih 7 godina u "postu" iako neki zlobnici navode da se je lepotica malo sa Arkanovim Tigrovima družila.. Valjda su išli na žurke i tako to....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije