PREMINUO BIVŠI MINISTAR

'Čovjek kojeg je cijelo desetljeće maltretirala desnica': Brojni kolege se opraštaju od Freda Matića

Preminuo Predrag Fred Matić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
23.08.2024.
u 19:42

Tužna vijest duboko je pogodila brojne koji su imali prilike raditi i upoznati Matića, dugogodišnjeg člana SDP-a koji je dijelom stranke djelovao kao ministar branitelja, a kasnije i kao europarlamentarac

Brojni kolege, kao i iz stranke SDP-a, oprostili su se od svog kolege Predraga Freda Matića koji je preminuo u bolnici ovog petka, u 63. godini života. Tužna vijest duboko je pogodila brojne koji su imali prilike raditi i upoznati Matića, dugogodišnjeg člana SDP-a koji je dijelom stranke djelovao kao ministar branitelja, a kasnije i kao europarlamentarac, boreći se za prava žena.

Kratku, ali znakovitu poruku poslao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. ''Dragi druže, počivao u miru, strahovito ćeš nam nedostajati!'', napisao je na Facebooku. Među brojnima oglasio se i Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

''Zbogom prijatelju. Ratni heroj, logoraš, mučenik, ali prije svega čovjek. Čovjek kakvih je malo, a kakvi su nam zapravo kao društvu najviše potrebni. Čovjek kojeg je cijelo desetljeće maltretirala "desnica", kojeg su prezirali šatoraši, šatro branitelji, kvazidomoljubi i ostala gamad. Počivaj u miru prijatelju na nekom boljem mjestu. Nedostajat ćeš jako...'', poručio je.

Sućut je izrazila i platforma Možemo!. ''U šoku smo i tuzi zbog vijesti da je preminuo naš cijenjeni i dragi kolega Fred Matić. Izražavamo iskrenu sućut njegovoj obitelji i najbližima kao i svim kolegama i kolegicama u SDP-u. Fred je bio ona vrsta političara koji je svojim radom svjedočio da nisu svi političari isti. Bio je hrabar i uvijek spreman napraviti prvi korak kada mnogi za taj korak nisu bili spremni. Uz hrabrost krasila ga je toplina i empatija. Puno smo naučili od Freda - od toga kako se voli svoja zemlja, kako se za nju bori i u ratu i u miru, uvijek bez mržnje i bez straha. Pamtit ćemo i  njegovu veliku borbu za ženska prava u Europskom parlamentu. Ovo je veliki gubitak. Zbogom i hvala ti suborče!'', napisali su.

''Otišao je kolega Fred Matić. Vijest koja paralizira. Moja iskrena sućut njegovoj obitelji i najbližima. Toliko sam puno naučio od Freda i tako se veselio da ćemo zajedno raditi u Europskom parlamentu. I sada ovaj muk. Hvala ti na svim važnim potezima u politici koji ostaju inspiracija za daljnji rad. Hvala ti na svim predrasudama koje si srušio. Hvala ti što si nas učio kako se bez mržnje boriti za svoju zemlju i što si znao da je drugačiji svijet moguć. Zbogom suborče i mirovnjače! Zbogom Fred'', napisao je na Facebooku Gordan Bosanac, europarlamentarac stranke Možemo!.

Mirela Ahmetović podrobno se oprostila od Freda Matića, navodeći kako je on bio ''jedan od onih koji su u svemu vidjeli nešto dobro, neovisno od životnih teškoća kroz koje su prolazili''. ''Njegov zarazni osmijeh, pozitivni cinizam i sklonost dijalogu kod mene su uvijek izazivali divljenje. Bio je heroj u ratu, ali je heroj ostao i u miru. Zatočeništvo u srpskim koncentracijskim logorima nije koristio za raspirivanje najprimitivnijeg nacionalizma, štoviše, trudio se pružiti ruku svakom čovjeku, bez obzira na svjetonazor, nacionalnost ili vjersku pripadnost. Istodobno, nacionalistima svih boja znao je reći što ih ide direktno u glavu. I zbog toga sam ga voljela.

Ipak, svoje herojstvo, kao jedan od rijetkih muškaraca na hrvatskoj političkoj sceni, pokazao je u borbi za ženska prava. Njegovom zaslugom, Europski parlament usvojio je Rezoluciju koja svim ženama u Europi jamči jednaku zdravstvenu uslugu i njihovo pravo da same odlučuju o sebi. 

Fred je volio Hrvatsku - u ratu kao branitelj, u miru kao borac za prava slabijih. SDP je od danas siromašniji za jednog velikog čovjeka, ali trebamo biti ponosni na činjenicu da je Fred za svoj politički put izabrao baš SDP.  Obitelji upućujem najiskreniju sućut. Dragi Fred, nikada neću zaboraviti to što si bio drug i kolega. Nedostajat ćeš, no sjećanje na tebe ublažit će prazninu koja ostaje. Zbogom, dragi prijatelju. Mirela'', napisala je Ahmetović. 

Od Freda Matića oprostila se i Roberta Metsola, ponovno izabrana predsjednica Europskog parlamenta. 

''S velikom tugom saznala sam za smrt Predraga Freda Matića - hrvatskog člana Europskog parlamenta, prijatelja i kolege. Svatko tko je radio s njim znao je koliko je bio strastven kako bi snaga Europe napravila razliku, koliko je duboko vjerovao u politiku kao snagu za pozitivne promjene i koliko je njegov entuzijazam bio zarazan. Postoji dio ovog Parlamenta koji će zauvijek biti njegov. Neka počiva u miru'', napisala je. 

Saborska zastupnica Tanja Sokolić poručila je: ''Danas nas je napustio naš dragi kolega i prijatelj, Predrag Fred Matić. Otišao je tiho, ali iza sebe je ostavio neizbrisiv trag u srcima svih nas koji smo imali privilegiju poznavati ga. Njegova predanost, upornost i strast prema borbi za pravednije i bolje društvo ostat će nam svima trajna inspiracija. Fred je bio više od kolege - bio je borac za prava svih ljudi, osoba koja je uvijek stajala uz one kojima je to bilo najpotrebnije. Njegova hrabrost i odlučnost u zalaganju za ljudska prava, ravnopravnost i solidarnost nikada neće biti zaboravljeni. Bio je istinski primjer kako politički rad može i mora biti u službi ljudi. Počivaj u miru, dragi Fred. Nedostajat ćeš nam svima. Iskrena sućut obitelji i najbližima''.

Glavašević: Počivaj u miru, prijatelju, i ne zaboravi svetom Petru prodati foru - onu našu, znaš koju

- Izgubiti prijatelja je posebno teško, i teško mi je naći riječi kojima bih Freda trebao ispratiti s ovoga svijeta. Fred je prije svega bio ljudina. Iskren i kad mu ide na štetu. Kod njega zbilja nije bilo ništa lažno. Bio je pravi Vukovarac i uvijek smo imali hrpu suptilnih internih lokalpatriotskih fora koje nitko oko nas nije kužio. Ja sam ga uvijek u šali ispravljao: nisi ti iz Vukovara, Fred, ti si iz Borova Naselja...

I njemu i meni humor je bio terapija za svo crnilo s kojim smo se u poslu susretali, od masovnih grobnica, tragičnih priča o nestalima i nasilju u ratu, do političkih prljavština i podmetanja. Nije trpio nasilje prema slabijem i nemoćnom, tko god taj slabiji i nemoćan bio. Mislim da je mnogim siledžijama pokazao da uvijek ima netko tko će im se suprotstaviti i u lice im reći istinu. Neki takvi ga zbog toga nisu voljeli.

Fredu to nije smetalo jer je znao da ne možeš biti borac za pravdu i za istinu bez da nekome staneš na žulj. A bio je pravi fajter. I u ratu i u miru. Bila mi je velika čast boriti se rame uz rame s takvim čovjekom. Počivaj u miru, prijatelju, i ne zaboravi svetom Petru prodati foru - onu našu, znaš koju... - napisao je Bojan Glavašević.

POVEZANI ČLANCI:

Od Freda Matića oprostio se i Goran Aleksić, predsjednik Udruge Franak i bivši saborski zastupnik. ''Saznajem upravo iz medija da je preminuo Predrag Fred Matić, moj dragi kolega iz vremena dok sam obnašao dužnost saborskog zastupnika. Bio je uvijek ljubazan, susretljiv i fin, ali isto tako i oštar prema onima koji su to zaslužili. Žao mi je da je tako rano preminuo, za mene je to uistinu neočekivano. Bila mi je čast poznavati ga i povremeno razmjenjivati s njime misli i ideje. Neka mu je slava i hvala za doprinos boljoj Hrvatskoj'', poručio je.

>> GALERIJA Predrag Fred Matić kroz godine

Preminuo Predrag Fred Matić
1/26
Ključne riječi

Komentara 94

JZ
Jogurt Zbregov
19:04 23.08.2024.

Govoreći o siledžijama, on je bio prvi. Bio je i prvi među HRVI lažnjacima, dobio stan preko veze, čin preko veze, odličja preko veze, ništa zasluženo i po zakonu. Ali eto, žao mi ga kao i svakog drugog čovjeka. Sućut obitelji.

BL
blekpanther
20:29 23.08.2024.

Nek mu onaj u kog nije vjerovao podari mir i spokoj! A koga on nije maltretirao?

AL
Aleluja
20:09 23.08.2024.

Ma tko je to njega maltretirao i kako?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije